SRBIJA

Brnabić: Još nema popuštanja mjera

Za to potreban jednocifren procenat pozitivnih u odnosu na testirane

Brnabić: Pokušat ćemo da se spustimo ispod hiljadu novozaraženih dnevno. AGENCIJE

A. Vatreš / Srna

4.2.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da za sada nema popuštanja epidemioloških mjera protiv koronavirusa iako jedva čeka dan kada će se to desiti, kao i da je za to potreban jednocifren procenat pozitivnih na koronu u odnosu na testirane.

Ona je navela da za popuštanje mjera prvo mora da se obezbijedi stabilna epidemiološka situacija, da se zdravstvenim radnicima omogući da "predahnu", kao i da se nastavi sa masovnom vakcinacijom.

- Pokušat ćemo da se spustimo ispod hiljadu novozaraženih dnevno, odnosno na pet do šest odsto pozitivnih u odnosu na testirane. Sada stagnira procenat pozitivnih na 14,5 do 18 posto u odnosu na testirane, što je, sa jedne strane, loše jer stagniraju relativno visoki brojevi, ali dobro je što sada već imamo kontinuirano više otpuštenih iz bolnice nego primljenih - rekla je ona.

Prema njenim riječima, Srbija je na korak do normalnosti sa mjerama koje ima, kao i da ima stabilnu situaciju u vrijeme kada Evropa "gori" i ima policijski čas, demonstracije, paljenje zgrada, nema vakcina, a neke od najnaprednijih zemalja kao što je Holandija na ivici građanskog rata.

- Mi ovdje živimo u nekom našem normalnom okruženju - navela je ona.

Brnabićeva je rekla za RTS da je do sada za vakcinaciju prijavljeno gotovo milion građana Srbije, mada je prijavljivanje sada usporeno, te dodala da će za svakoga ko bude želio da se vakciniše biti vakcina, kao i za revakcinaciju.

Ona očekuje da Srbija u naredne dvije sedmice dobije i vakcinu od četvrtog proizvođača.

Brnabićeva je rekla da ima dobre vijesti i da stiže novi kontingent vakcina, ali nije htjela da kaže više o čemu se radi, navodeći da će o tome građani čuti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je za to i zaslužan.

Ona je podsjetila da je Srbija do sada dobila nešto više od 1,17 miliona vakcina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.