NASA OTKRILA UZROK

Ruska letjelica spojena na ISS gubi rashladnu tečnost

Rusija nikad nije objavila snimke udara, a svemirski program ove zemlje ima historiju problema

Soyuz MS-22. NASA

A. O.

13.2.2023

Druga ruska svemirska letjelica, koja je spojena na Međunarodnu svemirsku stanicu, ima problem s curenjem rashladne tečnosti, a ovo bi bio drugi incident koji je zabilježen u nizu nakon što je u decembru saopćeno da letjelica Soyuz MS-22 ima isti problem.

Tokom vikenda, ruska svemirska agencija Roscosmos je potvrdila da je teretni svemirski brod Progress, koji je spojen s ISS-om, izgubio pritisak u kabini, američka svemirska agencija NASA je otkrila da je do gubitka pritiska došlo zbog curenja rashladne tečnosti.

Kako je saopćeno iz NASA-e utvrđuje se razlog gubitka rashladne tečnosti.

Poklopci otvoreni

Poklopci između letjelice Progress 82 i ISS-a su otvoreni, a temperature i pritisci na stanici su na normalnom nivou. Posada je informisana o problemu i nije ugrožena, nego nastavlja sa svojim uobičajenim operacijama na svemirskoj stanici", saopćeno je iz NASA-e.

Letjelica Progress 82 stigla je na ISS 28. oktobra prošle godine, a trebala ju je napustiti 17. februara. Nema informacija da li će Roscosmos nastaviti s prvobitno osmišljenim planom.

Ova letjelica je dizajnirana da sagori u atmosferi nakon što se obave misije snabdijevanja, što znači da nema šanse da agencija na tlu analizira uzrok curenja.

Problem je otkriven u vrijeme kada je stigla druga letjelica Progress i spojila se na ISS, odnosno manje od dva mjeseca nakon što je "procurio" ruski Soyuz MS-22. Do curenja je tada došlo dok su se komspnauti Dmitri Patelin i Sergej Prokopjev pripremali za sedmosatnu svemirsku šetnju. Roscosmos je kasnije incident pripisao udaru meteoroida.

Neadekvatan transport

Ukoliko ne bude hitnih situacija, Roscosmos je ocijenio svemirsku letjelicu neadekvatnom za transport ljudi. Agencija će lansirati još jedan Soyuz ovog mjeseca kako bi se Patelin i Prokopjev mogli vratiti kući zajedno s NASA-inim astronautom Frankom Rubiom.

Međutim, incident s Progressom podiže sumnju u tvrdnju da je Soyuz MS-22 pogođen mikrometeoritom. Rusija nikad nije objavila snimke udara, a svemirski program ove zemlje ima historiju problema. Godine 2021. je Roscosmos okrivio softverski bug zbog kojeg se letjelica Nauka aktivirala i privremeno destabilizirala ISS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.