ASTEROID BENU

NASA ispod poklopca kapsule OSIRIS-REx otkrila misteriozan crni materijal

Povratak uzorka asteroida NASA-ine kapsule OSIRIS-REx otkriva crni misteriozni materijal

Kapsula nakon povratka s asteroida Benu. NASA

M. Z.

2.10.2023

NASA-ina svemirska kapsula OSIRIS-REx, koja je nedavno dopremila uzorak asteroida Benu (Bennu), otkrila je nešto intrigantno nakon što su naučnici otvorili njen poklopac. Unutra su naučnici pronašli sloj zagonetnog crnog materijala koji je privremeno zaustavio njihov rad. Ta tamna tvar razlikuje se od kamenja i prašine prikupljene s površine asteroida, i nalik je finijim česticama, sličnim prljavštini poput one na prljavom automobilu.

Brza analiza

Zagonetni pronađeni materijal spreman je za brzu analizu, ali dr. Bred Taker (Brad Tucker), astrofizičar s Australskog nacionalnog univerziteta, vjeruje da je to višak asteroidnog materijala.

Asteroidna prljavština je vrlo tamna i fina, napomenuo je Taker.

NASA se prethodno susrela s problemima s curenjem asteroidnog materijala iz OSIRIS-REx-a tokom početnog hvatanja uzorka zbog zaglavljenog kamena, što dodatno podupire Takerovu procjenu.

Geokemičar i profesor Trejvor Ajrelend (Trevor Ireland) s australskog Univerziteta Queensland također se složio s tom procjenom, sugerirajući da je crna prašina vjerovatno uzburkana tokom prikupljanja uzoraka u uvjetima mikrogravitacije.

Težak 250 grama

Od povratka OSIRIS-RExa na Zemlju NASA je otvorila samo gornji poklopac te kapsule, dok uzorak asteroida ostaje sigurno pohranjen unutar druge komponente. Taj dragocjeni teret težak je oko 250 grama. Uprkos skromnoj veličini, NASA predviđa da će otkriti vrijedne uvide u sastav asteroida, što će naučnicima pomoći u razumijevanju asteroida koji potencijalno ugrožavaju Zemlju.

Kamenčići i prašina s asteroida Benu, čiji je potencijalni datum udara u Zemlju 2182. godine, predstavljaju dosad najveći prikupljeni uzorak asteroida.

U nadolazećim sedmicama naučnici će pažljivo rastaviti kapsulu, izvagati uzorak, napraviti inventar i podijeliti dijelove Benua istraživačima širom svijeta. Četvrtina uzorka podijelit će se među više od 200 pojedinaca iz 38 institucija, što će omogućiti njegovu sveobuhvatnu analizu.

Konferencija 11. oktobra

novembraNASA će objaviti svoja početna otkrića analize uzorka s Benua tokom live stream konferencije za novinare 11. oktobra, dijeleći uzbudljiva otkrića iz svoje vrlo uspješno obavljene misije, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.