VELIKO OTKRIĆE NAUČNIKA

Ekstrakt kanabisa ubija stanice smrtonosnog raka kože

PHEC-66 sprečava proliferaciju izoliranih staničnih linija melanoma u laboratorijskim uvjetima

Ekstrat kanabisa ima ljekovita svojstva. Facebook

M. Z.

15.2.2024

Ekstrakt kanabisa razvijen u Australiji pokazuje potencijal u induciranju smrti stanica melanoma, utirući put revolucionarnom liječenju raka kože.

Značajan potencijal

U revolucionarnom novom istraživanju ekstrakt kanabisa pod nazivom PHEC-66, koji je izradio MGC Pharmaceuticals u Australiji, pokazao je značajan potencijal u borbi protiv melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Preliminarni nalazi iz studije koju je finansirala navedena kompanija u oktobru 2023. godine, otkrili su da PHEC-66 sprečava proliferaciju izoliranih staničnih linija melanoma u laboratorijskim uvjetima.

Naknadna istraživanja, koja su vodili naučnici s australskih univerziteta RMIT i ''Charles Darwin'' (CDU), potvrdila su te obećavajuće rezultate. Čini se da ekstrakt Cannabis sativa zaustavlja razmnožavanje stanica melanoma izazivanjem programirane stanične smrti, procesa poznatog kao apoptoza.

Oštećenje stanice melanoma sprečava njenu podjelu u nove stanice i umjesto toga počinje programirana stanična smrt, pojašnjava Nazim Nasar (Nassar), biomedicinski naučnik iz CDU-a. Studija koja objašnjava navedene rezultate objavljena je u časopisu ''Cells''.

Terapijski potencijal

Iako je riječ o potencijalno velikom otkriću, ključno je napomenuti da su daljnja istraživanja na živim životinjskim modelima i kasnija ispitivanja na ljudima imperativ za potvrdu tih rezultata. Istraživanje kanabisa u medicinskom polju nailazilo je na prepreke zbog povijesne stigme, ali nedavne legalizacije, poput one u Australiji 2016. godine za medicinsku upotrebu, omogućile su naučnicima da istraže terapijski potencijal te kontroverzne biljke.

Istraživanja u Australiji otkrila su antikancerogena svojstva kanabisa u posljednjih nekoliko godina, sa studijama koje su pokazale njegovu učinkovitost protiv različitih vrsta kancerogenih stanica, dok su štedjele zdrave. Trenutna studija o PHEC-66 sugerira da on pokreće programiranu staničnu smrt inducirajući fragmentaciju DNK, ometajući rast stanica i značajno povećavajući unutarstanične nivoe reaktivnih kisikovih vrsta (ROS).

ROS, visokoreaktivne molekule, mogu oštetiti različite dijelove stanice, potencijalno dovodeći do programirane stanične smrti. U laboratorijskim eksperimentima PHEC-66 je pokazao povećanu vjerovatnost apoptoze u tri stanične linije melanoma ciljanjem kanabinoidnih receptora i promicanjem akumulacije ROS-a.

Daljnje studije na životinjama

Međutim, prijelaz s laboratorijskih nalaza na primjenu u stvarnom svijetu zahtijeva daljnje studije na životinjama kako bi se utvrdilo doziranje i metode primjene prije razmatranja kliničkih ispitivanja na ljudima. Sa stotinama kanabinoidnih spojeva u biljci kanabis medicinski potencijal je ogroman, ali naučnici priznaju da je prerano da se definitivno potvrdi uloga biljke u budućim tretmanima raka, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.