ADRAS-J

U orbitu stigao satelit koji će analizirati svemirski otpad

Satelit je poslan u svemir na vrhu rakete Electron iz Rocket Laba

Satelit će uklanjati otpad iz svemira. tirto

M. Z.

19.2.2024

Astroscaleova svemirska letjelica ADRAS-J, demonstracijski satelit koji bi mogao poslužiti za čišćenje svemirskog otpada u budućnosti, sada je u orbiti nakon uspješnog lansiranja s Novog Zelanda u nedjelju.

Uklanjanje krhotina

Satelit je poslan u svemir na vrhu rakete Electron iz Rocket Laba. Njegova misija, koju je odabrala Japanska svemirska agencija (JAXA) za fazu I demonstracijskog programa komercijalnog uklanjanja krhotina, pratit će susret ADRAS-J sa starim gornjim stepenom japanske rakete koji je u orbiti od 2009. godine, piše Space.

Nakupljanje otpada u Zemljinoj orbiti kao posljedica desetljeća svemirskih letova pitanje je koje izaziva sve veću zabrinutost, a svemirske agencije širom svijeta sve više rade na njegovom rješavanju - u mnogim slučajevima privlačeći privatne firme za razvoj potencijalnih rješenja.

Utvrditi poziciju

Jedan od najučinkovitijih načina rješavanja svemirskog smeća mogao bi biti deorbitirati ga ili premjestiti na nižu visinu kako bi mogao izgorjeti u Zemljinoj atmosferi. ADRAS-J će biti prvi koji će naciljati komad postojećeg krupnog otpada i pokušati mu sigurno prići i karakterizirati ga, oslanjajući se na podatke sa Zemlje kako bi utvrdio njegovu poziciju.

Tokom sljedećih nekoliko mjeseci stići će do cilja i na kraju će se pokušati približiti dovoljno za snimanje slika i procjenu stanja kako bi se utvrdilo može li se ukloniti, piše Tportal.

-ADRAS-J je službeno na dužnosti i spreman za susret sa svemirskim otpadom! - kompanija je tvitala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.