DA LI ĆE BITI TV PRENOS?

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Nominacije će biti objavljene 13. decembra

Dodjela Zlatnog globusa: Vodila se kao jedna od najvećih godišnjih holivudskih dodjela nagrada uoči dodjele Oskara. Agencije

L. K. P.

18.10.2021


Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopćilo je da će ipak uručiti nagrade za televizijska i filmska ostvarenja uprkos tome što je televizijska mreža NBC u maju odlučila da ovo neće emitovati.

Nakon brojnih kritika udruženju zbog etičkih pitanja i nedostatka rasne raznolikosti u svom članstvu, NBC je odustao od televizijskog prenošenja Zlatnog globusa. Članovi grupe takođe su optuženi za seksističke i rasističe primjedbe i traženja usluga od poznatih ličnosti i studija.

U saopćenju za javnost naveli su da će nominacije biti objavljene 13. decembra i da će biti domaćini 79. godišnje ceremonije dodjele Zlatnih globusa 9. januara. Grupa nije objavila da li će dodjela biti emitovana na televiziji.


Kruz: U maji vratio tri statue. Agencije

Udruženje je u maju pristalo da zaposli još pripadnika drugih rasa i izvrši druge promjene, a u julu je zabranilo svojim članovima da primaju poklone i besplatna putovanja od filmskih studija i TV mreža koji traže nagrade za svoje emisije i zvijezde.

Svečana dodjela Zlatnih globusa, kojoj su prisustvovale zvijezde i rukovodioci filmske industrije, vodila se kao jedna od najvećih godišnjih holivudskih dodjela nagrada uoči dodjele Oskara.

Međutim, nakon istrage koju je u februaru objavio Los Angeles Times i koja je pokazala da grupa od 87 novinara nije imala pripadnike crne rase, dodjela je izgubila prestiž pa su mnogi odlučili da je bojkotuju.


Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) i drugi kritičari, uključujući Netflix, Amazon Studios, WarnerMedia i desetine vodećih holivudskih reklamnih kompanija, rekli su da više neće raditi sa udruženjem koje je u organizaciji ako ne napravi dalekosežne promjene.


Tom Kruz (Cruise) je u maju zbog istih razloga vratio tri osvojene statue Zlatnog globusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.