DA LI ĆE BITI TV PRENOS?

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Nominacije će biti objavljene 13. decembra

L. K. P.

Dodjela Zlatnog globusa: Vodila se kao jedna od najvećih godišnjih holivudskih dodjela nagrada uoči dodjele Oskara

Foto: Agencije


Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopćilo je da će ipak uručiti nagrade za televizijska i filmska ostvarenja uprkos tome što je televizijska mreža NBC u maju odlučila da ovo neće emitovati.

Nakon brojnih kritika udruženju zbog etičkih pitanja i nedostatka rasne raznolikosti u svom članstvu, NBC je odustao od televizijskog prenošenja Zlatnog globusa. Članovi grupe takođe su optuženi za seksističke i rasističe primjedbe i traženja usluga od poznatih ličnosti i studija.

U saopćenju za javnost naveli su da će nominacije biti objavljene 13. decembra i da će biti domaćini 79. godišnje ceremonije dodjele Zlatnih globusa 9. januara. Grupa nije objavila da li će dodjela biti emitovana na televiziji.

  • Kruz: U maji vratio tri statue

    Kruz: U maji vratio tri statue

    Foto: Agencije


Udruženje je u maju pristalo da zaposli još pripadnika drugih rasa i izvrši druge promjene, a u julu je zabranilo svojim članovima da primaju poklone i besplatna putovanja od filmskih studija i TV mreža koji traže nagrade za svoje emisije i zvijezde.

Svečana dodjela Zlatnih globusa, kojoj su prisustvovale zvijezde i rukovodioci filmske industrije, vodila se kao jedna od najvećih godišnjih holivudskih dodjela nagrada uoči dodjele Oskara.

Međutim, nakon istrage koju je u februaru objavio Los Angeles Times i koja je pokazala da grupa od 87 novinara nije imala pripadnike crne rase, dodjela je izgubila prestiž pa su mnogi odlučili da je bojkotuju.

Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) i drugi kritičari, uključujući Netflix, Amazon Studios, WarnerMedia i desetine vodećih holivudskih reklamnih kompanija, rekli su da više neće raditi sa udruženjem koje je u organizaciji ako ne napravi dalekosežne promjene.

Tom Kruz (Cruise) je u maju zbog istih razloga vratio tri osvojene statue Zlatnog globusa.

Više o temi Zlatni globus

DODJELA ZLATNOG GLOBUSA
Džejmi Li Kurtis u 63. godini istakla dekolte
NA VRH

Podijeli članak na