MUZIČKI KUTAK

Hari Mata Hari: Unuci su dijamant i kruna svega

N. AJNADŽIĆ

20.8.2018

Hari Mata Hari, jedan od najpopularnijih pjevača i miljenik pripadnica nježnijeg spola, ima pune ruke posla kad su nastupi u pitanju. Nedavno je nastupio u Rumuniji, a prije toga u mnogim gradovima u regiji i Bosni i Hercegovini.

Naš poziv zatekao ga je na putu prema rodnom Sarajevu, a dotakli smo se brojnih tema.

Najvažnija stvar

- Grupa “Hari Mata Hari” veoma je popularna. Prije 35 godina, karijeru smo počeli u Vojvodini. Tamo se najviše sarajevska pop škola voljela i tu su odrastali ti novi bendovi. Bilo je dosta malih svirki. Često smo svirali na granici s Rumunijom. Imali smo stalni kontakt s tom publikom. Iskreno, ono što se prije devedesetih napravilo, i danas dominira tom scenom – kaže nam Hari.

A bez obzira na to je li riječ o stadionima, amfiteatrima, dvoranama, trgovima ili klubovima, Hari uvijek napravi atmosferu za pamćenje. I sam kaže kako ne bi mogao dati primat nijednoj vrsti nastupa, jer svaki ima svoju draž.

- Nekad mi je najdraže samo za sebe i svoje prijatelje pjevati za stolom kada je nekome, naprimjer, rođendan. Imam taj običaj i redovno to radim. To činim i za svoje najbliže, ali i za sebe. Ja sam čovjek koji zaista voli pjevati – iskren je Hari Mata Hari.

“Bosanski Iglesijas”, najpoželjniji muškarac s ovih prostora... neki su od epiteta koji su mu u posljednje vrijeme dodijeljeni, i to od ženske publike. Iako korača šestom decenijom života, ovaj Sarajlija krade srca gdje god se pojavi. A ni ne krije oduševljenje zbog toga.

- Možda nije pristojno dijeljenje pop muzike na žensku i mušku. Nekako sam, zajedno sa Pecom, koji je autor svih mojih pjesama, pravio pjesme koje imaju specifičnu mekoću da prodru prije u žensku dušu nego u mušku. To se pokazivalo i na koncertima, na kojima je uvijek prisutno malo više žena. Nisam ja tu specifičan. Ima dosta dobrih muškaraca, poput Zdravka Čolića. Ali, kad vam daju nadimak po Huliju Iglesijasu (Julio), to je kao da vas u fudbalu proglase Peleom – kaže Hari.

Na pitanje dosadi li mu život na točkovima, šaljivo odgovara:

- Dosadi pa sjednem u avion. Ljubitelj sam aviona i uglavnom, gdje god mogu letjeti, tako putujem. Ostario sam, sad da se potucam po putu ne ide. Gdje mogu da se tako snađem, onda to i uradim. Eh, kad bih sabirao kilometre...

Bajramske blagdane, kaže, tradicionalno će provesti u svom domu. A ovom prilikom otkrio nam je i kako izgleda Bajram u njegovoj kući.

- Rođen sam na Vratniku, u tradicionalnoj muslimanskoj porodici, koja je uvijek držala do običaja. Bajram ide, Bajramu se nadam, kad zamirišu avlije... Uvijek je bilo to nešto što je bilo prisutno u mojoj mahali, porodici... Mada se od mog djetinjstva sve promijenilo. Ili sam ja ostario i sve drugačijim očima gledam. Ne mogu biti apsolutno objektivan u tome. Mislim da se ništa specijalno nije promijenilo. Još lijepo mirišu somuni, baklave... to je nepromjenjiva i najvažnija stvar. Ta duša mog Vratnika za vrijeme Bajrama je ostala ista – istiže Sarajlija.

Budućnost vani

Hari je u sretnom braku s Jasminkom, a iz prvog braka ima kćerku Nađu, sina Damira i ponosni je djed dvojice dječaka Isaka i Kana. Da je istina ono što stariji kažu, da unuci prirastu srcu možda i mnogo više od djece, potvrđuje nam i popularni pjevač.

- Tako je i kod mene. Valjda čovjek, kad malo uđe u ozbiljnije godine, i on sam postane dijete. Počinje ih gledati tim dječijim, slađim očima nego kad je dobio svoju djecu. Tad si bio mlad, bio brz, ganjao posao, karijeru... Život je pored tebe prolazio pa i tvoja djece. A sada, kad dobiješ unuke, nekako je drugačije. Oni su dijamant i kruna svega – iskreno govori Hari.

Svi oni žive izvan bh. granica. Također, ima i vanbračnog sina Maka, koji je nedavno svoju adresu u Sarajevu zamijenio onom u Minhenu u Njemačkoj.

- Mi smo rasuti po svijetu. Obilazimo se kad možemo. Trenutno su svi našli sebi neku budućnost vani, u ovoj fazi života uspješno. Tako da veoma često idem kod njih u posjetu, kad god uhvatim vremena pored svih obaveza – zaključuje Hari.

Nagrada magazina “Story”

- Prije nekoliko dana, dobio sam nagradu za najboljeg pjevača s ovih prostora. Magazin “Story” organizirao je u Zemaljskom muzeju BiH noć za pamćenje, lijepo i dizajniran ambijent. Tada su mi i dodijelili to priznanje – govori pjevač.

Zaslužena blistavost

- Imam dosta obaveza u narednom periodu. Očekuje me koncert u Bugarskoj, a potom u Subotici, Zadru... dosta obaveza oko jeseni. Svi su ti nastupi na neki način promotivna turneja albuma “Ćilim” i trajat će dokle god pjesme budu zanimljive. Iskreno, to još traje i ne razmišljam o novim pjesmama. Mnogi me pitaju hoću li objaviti neke nove, ali “Ćilim” ima 11 pjesama i sigurno ima nekoliko njih koje još nisu doživjele svoju blistavost, a zaslužuju. Gledat ću da u narednom periodu snimim spotove za te pjesme, da i njih malo više promoviram – kazao je Hari Mata Hari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.