NA AMERIČI NAČIN

Eurosong stiže u SAD

Takmičare će po državama birati poseban žiri "The American Song Contest Academy", profesionalci čija imena su još uvijek nepoznata

Eurovizija ove godine otkazana zbog koronavirusa. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

7.8.2020



Kako stvari stoje, iduće godine će se održati American Song Contest tj. američka verzija svjetski poznatog muzičkog takmičenja. Prve glasine pojavile su se već 2006. godine, a danas je stigla vijest o projektu američke verzije Eurosonga.

"Variety" piše kako će američki format biti sličan evropskom, da će najprije svaka država birati svoju predstavnicu koja će nastupiti u polufinalu, prije velikog finala. Pravo učestvovanja imat će građani svih 50 saveznih država i svi žanrovi su dobrodošli. Takmičare će po državama birati poseban žiri "The American Song Contest Academy", profesionalci čija imena su još uvijek nepoznata. Nakon njihovog preliminarnog odabira, publika će glasati za pobjednika u državi, a nadalje i u finalu.


Izvršni producent projekta, Ben Silverman, izjavio je kako voli Eurosong kao format te da ga već dvadeset godina pokušava prenijeti u SAD. Twitter

Izvršni producent projekta, Ben Silverman, izjavio je kako voli Eurosong kao format te da ga već dvadeset godina pokušava prenijeti u SAD. Njihova će verzija, kazao je, slaviti različitost i povezanost u kulturi, odnosno ljubavi prema muzici. No to nije nije jedina poveznica Eurosonga s SAD-om. Ovih dana u Tel Aviv stiže Vil Ferel (Will Ferrell) koji će snimiti završne kadrove svog filma "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" o tom takmičenju za Netflix.

Inače, nizozemski lučki grad Roterdam bit će domaćin Eurosonga 2021. nakon što je ovogodišnje takmičenje za najbolju pjesmu Evrope otkazano zbog pandemije koronavirusa. Gradsko vijeće Roterdama odlučilo je pokriti troškove u iznosu od 6,7 miliona eura nastalih zbog otkazivanja Eurosonga 2020., izvijestila je ranije novinska agencija ANP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.