POTVRDIO NPS

Preminuo dirigent Miroslav Homen

Bio je stalni je gost opernih kuća u Splitu i Zagrebu

Fu. M.

Miroslav Homen

Foto: NPS Sarajevo


Danas je preminuo dirigent Miroslav Homen. Ovu informaciju potvrdili je i Narodno pozorište Sarajevo (NPS) na svom Facebook profilu.

- S velikom tugom vas obavještavamo da nas je 7. marta 2021.godine napustio maestro Miroslav Homen. Rođen je u Dubrovniku 1940 godine. Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, završio u Sarajevu. Bio je dirigent Sarajevske opere i baleta. Od 1971. radio kao docent, pa vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Od 1988. do 1990. bio je direktor Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije. Kao gost nastupao je u svim teatarskim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim zemljama Europe. U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc u Rijeci radio kao ravnatelj Opere 1993-1994.

S velikom tugom vas obavještavamo da nas je 7. marta 2021.godine napustio maestro Miroslav Homen Rođen je u Dubrovniku...

Objavljuje Narodno pozorište SarajevoNedjelja, 7. ožujka 2021.

Godine 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto, Verdija i Madame Butterfly, Puccinija. Bio je Izvanredni profesor Pedagoškog fakulteta u Puli na Odsjeku glazbene kulture.

Osnivač je mješovitog zbora INK Pula.  Bio je stalni je gost opernih kuća u Splitu i Zagrebu.

Porodici, prijateljima i kolegama upućujemo iskrenu sućut.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na