IZ ARHIVE

Na današnji dan Rođeni su srušili Derbi Kaunti

Stadion Pod Bijelim brijegom bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, što je igračima dalo dodatnu snagu da odigraju utakmicu koja će ostati zauvijek u sjećanju, podsjećaju iz FK Velež

Bajević: Igrač odluke. FK Velež

Piše: G. Š.

11.12.2020

Na današnji dan, 11. decembra 1974. godine, na stadionu Pod Bijelim brijegom Velež je ugostio Derbi Kaunti, u revanšu osmine finala Kup UEFA-a.  U prvoj utakmici koja je odigrana u Engleskoj, Derbi Kaunti je slavio sa 3:1. Jedini strijelac za Rođene bio je Franjo Vladić. 


- Velež je u revanšu čekao težak posao. Stadion Pod Bijelim brijegom bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, što je igračima dalo dodatnu snagu da odigraju utakmicu koja će ostati zauvijek u sjećanju, podsjećaju iz FK Velež. 


Trenerski Maestro, veliki Sulejman Rebac, odlučio se za sljedeći sastav : Mrgan, Meter, DŽ. Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje. Na klupi su bili Marić, A. Glavović, Prskalo, Kvesić, Okuka, Matijević i Ledić. 


Od prve minute Rođeni su jako krenuli prema golu gostiju, i već u 14. minuti Boro Primorac je pogodio za 1:0. Tu Rođeni nisu stali, i nošeni podrškom sa tribina nastavili su napadati, što je krunisano golom Vladimira Pecelja u 29. minuti. Sa tim se rezultatom otišlo na odmor.


Drugo poluvrijeme krenulo je kao i prvo, golom Veleža. U 51. minuti pogodio je Franjo Vladić, za vodstvo Veleža 3:0. Ipak, Derbi je uspio reagovati, tako da su preko svog golgetera, Kevina Hektora (Hector), smanjili na 3:1, što je bio identičan rezultat iz prve utakmice.


Utakmica se pretvorila u pravu sportsku dramu. I onda, u 86. minuti sudija svira penal za Rođene. Trenutak samo za one sa jakim živcima, a jedan od takvih je sigurno bio Dušan Bajević. Pogađa sa penala za 4:1, što je na kraju bilo dovoljno da Velež prođe u četvrtfinale Kup UEFA. Najljepši poklon velikog Princa sa Neretve za sve naviječe Veleža za svoj rođendan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.