BIH

Odličan rezultat SBB-a!

Fahrudin Radončić na konferenciji za novinare

Redakcija

13.10.2014

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić na konferenciji za novinare izjavio je da je zadovoljan što su izbori prošli u legalističkoj, korektnoj i građanski demokratskoj atmosferi, te potcrtao da je rezultat SBB-a dvostruko vrlo važan.

- Kao stranka, na prošlim općim izborima bili smo treći, a sada ćemo gotovo sigurno biti drugi, sa značajnim povećanjem procenta naših kantonalnih, federalnih i državnih poslanika, odnosno delegata. Što se tiče borbe za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, kao kandidat imat ću sigurno 25 posto više glasova nego na minulim izborima što govori da raste povjerenje birača, neovisno od toga hoće li na kraju pobijediti Bakir Izetbegović ili ne. Vidio sam danas razočarenje dijela javnosti. Međutim, prema analizama stručnih štabova, čini mi se da će na kraju glasovi koje su osvojili SBB i DF na kraju biti veći od onih koje ima trenutna vlast SDA i SDP, što znači da su se građani, ipak, odlučili za promjene i hvala im na tome - kazao je Radončić.

Dodao je da su članovi biračkih odbora i posmatrači SBB-a uložili oko 90 pritužbi na rad pojedinih odbora.

- Ali, iz političke korektnosti trebamo naglasiti da oni nisu značajno utjecali na rezultate izbora i na njihov legalitet i legitimitet - rekao je Radončić.

Radončić je, odgovarajući na pitanja novinara, dodao:

- Moji planovi su da, kao svaki legalista, sačekamo zvanične rezultate koje će objaviti Centralna izborna komisija. Tek nakon toga možemo pričati o eventualnim koalicijama i našoj eventualnoj poziciji u vlasti. U ovom trenutku to nije naš prioritet. Na ovom procentu, Izetbegović vodi. Mi nećemo osporavati podatke koje objavi CIK.

O tome da li će SBB biti u vlasti ili ne odlučit će konačni rezultati i naš stav. A naš stav zasnivat će se na tome ko od eventualnih koalicionih partnera može prihvatiti naše uvjete kada su u pitanju ekonomija, razvoj i zapošljavanje.

Mi sada imamo vrlo preciznu situaciju. Imali smo vrlo prljavu predizbornu kampanju: Ja sam se borio s jednim Keljmendijem i dva predsjednika - jedan je Bakir Izetbegović, a drugi je Erdoan. I utoliko je naš rezultat bolji i spektakularniji.

Radončić se zahvalio novinarima na praćenju izbora i iznio nadu da će slijedeća kampanja biti mnogo korektnija od ove.

- Nadam se da neće biti montiranih optužnica i prljavih udaraca. Kao što vidite, moćne i potentne političke projekte, kao što je SBB, možda možete malo oslabiti, ali njihov rast, snagu i utjecaj ne možete zaustaviti. Mi smo porasli, osnažili smo! - istakao je Radončić u svom obraćanju u sjedištu SBB-a u Sarajevu.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.