BIH

Sastanak radnika "Hidrogradnje" u Vladi KS: Fišo piše Bukvareviću, Konaković Novaliću

J. Alibegović/Avaz.ba

M.R.S.

19.2.2018

14.45 

Predstavnici bivših radnika „Hidrogradnje“ razgovarali su danas sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrom za boračka pitanja KS Muharemom Fišom.  

Kako nam je kazao Meho Šabanović, jedan od predstavnika radnika, dogovoreno je da će Fišo uputiti pismo „federalnom kolegi“ Salki Bukvareviću, a Konaković premijeru FBiH Fadilu Novaliću u kojem će ukazati na probleme radnika i pozvati ih da s njima sjednu i pokušaju riješiti probleme. 

- Taj sastanak i jeste ono što tražimo – dodao je Šabanović. 

12.48

Neka se bilo koji ministar odrekne svojih plata, i ja ću se odreći svojih, istakao je Sead Bećirović, jedan od bivših radnika sarajevske „Hidrogradnje“ tokom protesta koji ovi radnici danas održavaju pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo.  

- Duguje mi se 36 plata, a tražim samo osam. Ostalih se odričem, ali da se ministri odreknu istog broja plata, pa da napravimo fond da riješimo ove probleme. Samo za plate mi se duguje 48.000 KM samo za plate, a lagano umirem, na ivici sam egzistencije – kaže Bećirović.

Okupljenim radnicima je obećano da će danas u 13 sati imati sastanak sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem kojeg žele upoznati sa svojim problemima i zatražiti pomoć u rješavanju.

Radnici ove firme, koja je u stečaju više od godinu dana, traže osam plata, otpremnine i uvezivanje staža za one koji su stekli uslove za penzionisanje. Skoro tri mjeseca protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, a odlučili su svakog ponedjeljak biti i pred Vladom KS, u čijoj su blizini i zgrada Predsjedništva BiH te Savez samostalnih sindikata BiH.

Njihovi predstavnici danas su predali zahtjeve za prijem kod člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

- Predali smo zahtjeve i njima pošto nam na isti zahtjev Bakir Izetbegović (član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, op. a.) ne odgovara evo 14 dana- rekao je Meho Šabanović, jedan od predstavnika radnika, dodavši da su danas predali i pismo u Savez samostalnih sindikata BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.