SDP BIH

Pudarić predao kandidaturu za člana Predsjedištva BiH

E. Ma.

13.3.2018

Bivši potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, SDP-ovac Svetozar Pudarić, predao je u SDP kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Pudarić se izjašnjava kao Srbin, a živi u Federaciji.

- Dragi moji drugovi i drugarice, danas sam u svojoj općinskoj organizaciji popunio Obrazac za predlaganje kandidata SDP-a na Općim izborima 2018. godine. Iskoristio sam pravo da pored jednog broja kandidata (njih sam unio nakon fotografiranja obrasca), sebe kandidiram za člana Predsjedništva BiH. Bit će mi izuzetna čast i zadovoljstvo ako na kraju na sjednici Glavnog odbora budem utvrđen kao kandidat za ovu državnu funkciju. No, moja namjera nije da upravo ja budem taj kandidat. Moja namjera je jasna, a o njoj sam vam pisao još u proljeće prošle godine. Želim da vidim SDP koji se ponovo dosljedno bori za svoje ideale, koji ide i protiv svih ako treba da bi ostao istinski socijaldemokratski, evropski, ljudski odgovor ovoj etničkoj razgradnji jedinstvenog bosanskohercegovačkog društva.

Čitam, gledam, razgovaram i pratim ono šta se dešava u javnom prostoru, u pripremama za predstojeće izbore. Vidim da će, ovaj put, izbor članova Predsjedništva BiH biti motor izbornih kampanja desnice koja funkcionira na principu krvi i tla. Vidim i da ljevica upada u zamku te igre i da pokušava na nacionalističkom terenu, po diskriminatornim etnoteritorijalnim pravilima, odigrati još jedan ciklus rastakanja bh. bića. Jedini način da postanemo ponovo svoji, i nacionalni i građanski istovremeno, onako kako je to definirao ZAVNOBiH, jeste da iskoračimo iz njihove igre, jer mi se ne igramo. Mi trebamo biti ozbiljni i odlučni da izbjegnemo sve zamke koje vode rasprodaji Bosne i Hercegovine.

Pozivam sve nas, sve vas koji imate priliku u SDP-u BiH da odlučujete, da se dobro zamislimo i pravilno ocijenimo put kojim nas vodi prihvatanje ovakvih početnih postavki. Proces koji teče, proces disolucije bh. društva, kao preduvjet za disoluciju Bosne i Hercegovine, našim prihvatanjem gubi i posljenju relevantnu organiziranu tačku otpora. Uvjeren sam da nikakav konformizam, želja za sigurnim mjestom na listi i izbor u neko od zakonodavnih tijela u BiH, u mom SDP-u nikad nije bila jača od istinske borbe za nediskriminirajuće, inkluzivno, jedinstveno, raznoliko bh. društvo. Nadam se da će tako ostati i sada. Hoću da vjerujem da ćemo shvatiti da je očuvanje naših višeslojnih identiteta, naših društvenih vrijednosti zasnovanih na međusobnom poštivanu, spajanju različitosti i uzajamnosti, vrednije od svakog individualnog ili grupnog uspjeha. Ako se stvarno borimo za obespravljene, mi jednostavno moramo kandidirati 'nepodobne', kako bismo svi mi postali 'podobni', svako od nas pojedinačno i svi mi zajedno, u svakom trenutku, na svakom milimetru naše otadžbine.

Ja sam u toj borbi od svog prvog ozbiljnijeg političkog angažmana kao odbornik SDP-a u Skupštini Grada Sarajeva 1990. ostao do danas i ne mislim žrtvovati ideale za fotelju. Očekujem da u toj borbi ostanemo zajedno uporni i tvrdi do konačne pobjede - napisao je Pudarić na Facebooku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.