SARAJEVO

Borce ispred Parlamenta dočekala ograda, blokirali saobraćaj, specijalci u centru grada

A. Kuburović/Avaz.ba

A. Č.-M. R. S.

23.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+25

14:52

S druge strane zgrade Parlamenta došli su specijalci što je izazvalo negodovanje ogorčenih boraca.

Borci su krenuli prema njima i tražili su da se povuku.

Specijalci su oslobodili zadnji izlaz iz Parlamenta kako bi oparlamentarci mogli izaći nakon završetka sjednice.



13:15

Inače, u salu u kojoj će biti održana tematska sjednica ušlo je šest predstavnika demobilisanih boraca, a njihov ulazak bio je praćen jakim policijskim osiguranjem.

Svima koji su u zgradi iz sigurnosnih razloga zabranjeno je zadržavanje kod ulaza i staklenih portala zgrade u kojoj je Parlament FBiH.

Podsjetimo, prošli mjesec, tokom boračkih protesta održanih dok je zasjedao Predstavnički dom, svi su bili evakuirani iz zgrade. Posljednji su ostali novinari i osiguranje.

11:04

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas će održati tematsku sjednicu o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite u FBiH.

Sjednica je, prema rasporedu, trebala početi u podne, a okupljanje nezadovoljnih demobilisanih boraca ispred zgrade Parlamenta FBiH počelo je dva sata prije početka sjednice. Trenutno je prisutno približno 200 boraca, a najavljeno je da će doći ispred Parlamenta borci iz 40 općina.

Ispred zgrade Parlamenta postavljena je ograda.

Bivši borci u borbi za svoja prava uoči današnje tematske sjednice posvećene boračkoj populaciji blokirali su ulicu Hamdije Kreševljakovića ispred Parlamenta.

Sjednica se održava nakon roka koji je dogovoren s borcima, a ni dnevni red nije onakav kakav je dogovoren.

Predstavnici demobilisanih boraca i Parlamenta su 18. aprila dogovorili održavanje sjednice u roku od 30 dana te dnevni red s tri tačke koje se odnose na tri boračka zahtjeva, i to objava registra, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja.

Ispred zgrade Parlamenta došlo je i do incidenta kada se pojavio Vlado Marušić, predsjednik Udruge ''Zaboravljeni branitelji ZHK''. Došlo je do naguravanja i verbalnih prepirki, nakon čega je policija odvela Marušića da ne bi došlo do većeg incidenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.