BIH

Migranti u Salakovcu uče bosanski

Iz Centra: Problema s migrantima nema

Piše: M. Sm.

20.7.2018

Kada je krajem maja Izbjeglički centar Salakovac otvorio svoja vrata za migrante, tada ih je evidentirano 260. No, njihov broj iz dana u dan se mijenjao, jer, kako je to često iznosio voditelj Centra Edin Denjo, jedni bi odlazili, a drugi dolazili.

U ovom centru, potvrdio nam je Denjo, trenutno boravi 180 migranata. Uglavnom su to takozvane ranjive grupe, porodice s malom djecom i trudnice.

- Takva je bila odluka nadležnog ministarstva i u posljednje vrijeme stalno ih je oko 180. Trudimo se da im osiguramo pristojne uvjete za boravak, imaju tri obroka dnevno koje im dostavlja Crveni križ, a u saradnji s „Inicijativom žena“ organizirali smo i njihovo opismenjavanje, odnosno učenje našeg jezika i za odrasle i za djecu. Ponajviše radi onih čija će djeca pohađati školu ovdje, a i organizirali smo razne sportske aktivnosti - kazao nam je Denjo.

Također, organizirani su i specijalistički ljekarski pregledi, a nakon pedijatrijskog pregleda počela je i vakcinacija djece do dvije godine.

- Problema u Centru nema. Veliki broj njih dobio je takozvane žute kartone Ministarstva sigurnosti BiH, što znači da su ušli u proces traženja azila. Ali, i među njima ima onih koji su Centar napustili, jer u konačnici svi se oni žele domoći zemalja zapadne Evrope – naveo je Denjo.

BiH ne želi biti sabirni centar

U Sarajevu je jučer održan sastanak predstavnika institucija BiH i međunarodnih organizacija o migrantskoj krizi.

Istaknuto je da BiH nema kapaciteta niti želi biti regionalni sabirni centar te da će se pojačati kontrola granica prema Crnoj Gori i Srbiji. Zatraženo je da pripadnici Frontexa dođu u BiH i svojom ekspertizom i iskustvom pruže pomoć Graničnoj policiji BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.