Preminuo Alija Behmen

Avaz.ba
01.08.2018 10:32

Foto: Alija Behmen

Nekadašnji premijer FBiH i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen preminuo je sinoć u 78. godini.

Ovo je na Facebooku potvrdio i Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora i poslanik SDP-a u Parlamentu BiH.

Podsjećamo, Behmen je prije nekoliko dana pretrpio teški moždani udar.

Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova.

Po završetku fakulteta radio je na Ekonomskom institutu u Sarajevu, a od maja 1970. godine u ŽTO Sarajevo na odgovornim dužnostima tehnoloških i ekonomskih funkcija te zamjenika predsjednika i predsjednika Poslovodnog odbora ŽTO-a Sarajevo. 

U periodu od 1978. do 1980. godine bio je predsjednik PO Radne organizacije Interšped, kada je izabran za docenta na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, gdje je bio vanredni profesor.

Od marta 2001. do kraja 2003. godine Alija Behmen obavljao je funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH, izabran je za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Tagovi

Alija Behmen SDP
NA VRH