ANALIZA

Zašto Lavrov dolazi u BiH

Lavrov: Stiže 17. septembra

Piše: K. KEŠMER

11.8.2018

Sudeći prema napisima medija iz RS, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov trebao bi uskoro doći u posjetu Banjoj Luci. No, s obzirom na različite izvještaje, nije jasno na čiji poziv te hoće li šef ruske diplomatije posjetiti samo Banju Luku ili će se sastati s predstavnicima državne vlasti u Sarajevu.

Kamen temeljac

Prvobitno je Srna objavila vijest da će Lavrov u Banju Luku stići na poziv Milorada Dodika, koji je upućen preko šefa Predstavništva RS u Moskvi Duška Perovića. Lavrov bi, navodno, u Banju Luku trebao stići na polaganje temeljca rusko-srpskog centra u ovom gradu te na sastanak s predsjednikom RS.


Crnadak: Uputio poziv


Ipak, kako nezvanično saznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova, Lavrov će u Sarajevo sletjeti 17. septembra, i to na poziv šefa bh. diplomatije Igora Crnatka. Poziv je Lavrovu upućen još u maju prošle godine na Kipru tokom večere dvojice ministara.

Kako nam je rečeno, Lavrov će se, prema trenutnoj najavi, u Sarajevu sastati samo s Crnatkom, a već idući dan putuje u Banju Luku na odvojene sastanke s Dodikom i članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem. Indikativno je da se Lavrov, bar kako sada stvari stoje, neće sastati ni s jednim predstavnikom Hrvata i Bošnjaka u vlasti.

Politički analitičar Esad Bajtal smatra da tako strukturirana posjeta samo potvrđuje sumnje i sve strane, bilo policijske bilo političke, izvještaje o umiješanosti Rusije u balkanska pitanja.


Bajtal: Pokušaj širenja utjecaja Rusije


- Na tragu svoje potrebe da ostvari svoj utjecaj u ovom dijelu svijeta i u tom nastojanju ostvarivanja svojih interesa Rusija ide preko srpske politike, kako beogradske tako i banjalučke. Dakle, ako se ta posjeta tako odvije, onda je to jasna potvrda pokušaja širenja utjecaja – navodi Bajtal.

Predizborno vrijeme

Posebno je zabrinjavajuće, ističe Bajtal, što posjeta dolazi u predizborno vrijeme.

- To mora biti jasan signal Zapadu i međunarodnoj zajednici da još pomnije prate izbore i sve što se događa. Sada je jasno da žele svoj utjecaj ovdje širiti, a, ako se to ostvari, to će biti na račun stabilnosti i cjelovitosti BiH. I to je opasno - kaže Bajtal.

Analitičar dr. Žarko Papić kazao je da je takva posjeta diplomatski neprihvatljiva.

 Papić: Zaobilaženje karaktera institucija BiH


- Razumio sam da će se u Sarajevu susresti samo s ministrom vanjskih poslova BiH i to je, faktički, zaobilaženje specifičnog karaktera institucija BiH. Ministar vanjskih poslova dovoljno je bitna ličnost da ga prime predsjedavajući Vijeća ministara i svi članovi Predsjedništva. Dakle, radi se o izbjegavanju da se sastane s bilo kim, osim sa Srbima u bh. vlasti - naveo je Papić.

Paralela s Erdoanovim mitingom

Papić je dodao da, uzevši u obzir datum posjete, ona vjerovatno ima veze s izborima.

- To je, faktički, podrška. Ali, kakvog je karaktera bio Erdoanov miting u Sarajevo. Potpuno istog. Nije to bila samo podrška njegovom partneru nego i SDA-u za izbore koji će uslijediti u oktobru. Pri tome je Bakir Izetbegović izgovorio nešto što ja ne mogu da shvatim. Jedan je poslanik i njegovo ime je Muhammed, a Bakir je kazao da je Bog poslao svog poslanika Erdoana. To je skrnavljenje vjere - navodi Papić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.