SARADNJA

Potpisan Okvirni sporazum o autoputu Beograd - Sarajevo

Izgradnja u Srbiji trebala bi početi već naredne godine, dok bi u BiH mogla kasniti zbog predstojećih izbora

S potpisivanja Okvirnog sporazuma

SRNA

21.9.2018

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i predsjednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli potpisali su danas u Beogradu Okvirni sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji obuhvata i izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo. 

Mihajlović je rekla da to predstavlja korak ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta autoputa Beograd - Sarajevo, koji je važan za cijeli region, i da bi dio te saobraćajnice u Srbiji mogao početi s izgradnjom već 2019. godine.

Navela je da će iz tog okvirnog sporazuma u najkraćem roku biti postignuta tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta.  

Prema njenim riječima, prvi projekt je sanacija puta Novi Pazar - Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 miliona eura, a dionica je duga 22,5 kilometara.

- Sljedeći ugovor odnosi se na dvije rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, a koje idu kroz teritorij Republike Srbije - kazala je Mihajlović. 

Prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 miliona eura, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procijenjene vrijednosti 210 miliona eura i dužine 17,5 kilometara.  

Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, koji je rekao da je projekt izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo značajan za život u obje zemlje.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko takođe je rekao da će tender za most na Ljuboviji biti raspisan u narednih 15 dana, te da će sa time "u potpunosti biti zaokružena ta priča".

Ministar Jusko je naveo da je više puta istakao da je auto-put Beograd - Sarajevo projekat života, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da taj koridor spaja nekoliko industrijskih zona u BiH koje u ovom trenutku imaju "jako lošu, katastrofalnu, povezanost".

- Zbog izbora u BiH ne možemo očekivati potpisivanje strateških dokumenata, ali vjerujem da će novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH krenuti u realizaciju ovog projekta, jer od toga zavisi budućnost BiH - naveo je Jusko.

Kako je ocijenio, bio bi luksuz da se jedan ovakav projekat dovede u pitanje, jer to nikome ne ide na ruku.

- Ovo je timski rad sve tri zemlje, apsolutno sam uvjeren da će prije ili kasnije radovi krenuti i u BiH i da nećemo kasniti za Srbijom - kazao je Jusko.

On je rekao i da prije izbora u BiH ne bi želio da govori o rutama auto-puta u dijelu koji će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je izjavio da je današnji događaj veoma važan za odnose Srbije i Turske, ali i sa stanovništva ekonomske trilaterale između Srbije, BiH i Turske.

- Mehanizam trilaterale dobiva ovim sporazumom puni smisao, jer niko nije vjerovao u ideju izgradnje autoputa kada je prvi put lansirana - istaknuo je Ljajić. 


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.