DOGOVORI

Sutra ozvaničenje koalicije bez SDA u ZDK

Takva odluka očekuje se i u KS

Arhiv

Piše: D. PAŠALIĆ

7.11.2018

Nakon Tuzlanskog kantona, Zenica je drugi kanton u Federaciji koji formira skupštinsku većnu bez nacionalnih stranaka, potvrđeno je za Avaz.ba.

Posljednji razgovori

Kako saznajemo, sinoć su završeni posljednji razgovori, nakon čega je zaključeno da se potpiše dokument o zajedničkom djelovanju. Ove informacije potvrdila nam je i Sanja Renić, buduća zastupnica Naše stranke, kazavši da ne želi govoriti o detaljima budući da još preostaje da se potpiše dokument.

- Po našem sinoćnjem završetku razgovora zaključeno je da sutra organiziramo konferenciju za medije, a kada bi svi oni (SBB, Nezavisni blok, A-SDA, SBiH, op.a.) trebali potpisati dokument na kojem smo radili danima i koji predstavlja period od četiri godine našeg rada u Skupštini ZDK – kazala je Renić.

Naime, kako je proteklih dana i najavljivano, više političkih partija u Zeničko-dobojskom kantonu postigle su sporazum o formiranju skupštinske većine bez učešća SDA, koja će, sa osvojenih 11 zastupnika u Skupštini, ići u opoziciju.

Buduću skupštinsku većinu u ZDK činit će SDP (6 zastupnika), DF (3), Nezavisni blok s partnerima; Snaga centra, Hrvatska stranka BiH i Prva stranka koji imaju pet zastupnika u Skupštini ZDK, SBB sa tri zastupnika, A-SDA sa dva zastupnika te Naša stranka i Stranka za BiH sa po jednim zastupnikom u Skupštini ZDK što čini ukupno 21 mandat.

Potpisivanje principa zajedničkog djelovanja u Skupštini ZDK za mandatni peroid 2018. - 2022. godina, koji sadrži 30 principa zajedničkog djelovanja, zakazano je za sutra u 10 sati kada će nova skupštinska većina biti i ozvaničena.

Kako saznaje Avaz.ba, sinoć je u Zenici boravila i visoka delegacija A-SDA, koja je podržala formiranje ove većine.

SDA bez većine

SDA, sa kojom su jedino pristali koalirati u HDZ-u BiH, a koji su osvojili tri mandata, nije uspjela napraviti većinu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.