BEZ DOGOVORA Odluka mora biti donesena jednoglasno

Nije utvrđen datum konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Doma Borjana Krišto nije prihvatila da sjednica bude održana 5. decembra, ali nije obrazložila svoj stav

S. D.
13.11.2018 14:07

Bosić i Krišto

Foto: S. Saletović

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije na današnjoj sjednici utvrdio datum održavanja konstituirajuće sjednice tog doma nakon potvrđenih rezultata općih izbora od 7. oktobra. Kolegij nije postigao saglasnost.

Naime, zamjenica predsjedavajućeg PDPSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) nije prihvatila da sjednica bude održana 5. decembra. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) je rekao da je nedopustivo izvršiti opstrukciju na ovakav način.

On je dodao da Krišto nije obrazložila svoj stav, već je samo rekla da je rano za utvrđivanje datuma.

Krišto je odbacila da je riječ o bojkotu. Ona je kazala da ima vremena i u narednih desetak dana da se zakaže sjednica i da je njena ocjena da bi se prvo trebale obaviti konsultacije s političkim strankama i budućom većinom, pa da se onda poslanici pozivu na konstituirajuću sjednicu.

Novinarima je rekla da neće komentirati Bosićevu, kako je on sam kazao, šokiranost nepostojanjem saglasnosti za utvrđivanje datuma sjednice, ali je ipak kazala da je moguće da su njegove izjave vezane za njegove frustracije u vezi sa situacijom u Bosićevoj stranci.

Inače, odluka o utvrđivanju datuma konstituirajuće sjednice mora biti donesena jednoglasno. Rok za održavanje je 6. decembar, kada istječe rok od 30 dana.

Također, s obzirom na to da Šefik Džaferović (SDA), jedan od članova Kolegija u ponedjeljak treba preuzeti dužnost člana Predsjedništva BiH, upitno je hoće li se Kolegij moći i sastati i donijeti odluku o datumu održavanja sjednice PDPSBiH.

NA VRH