NAJAVA

Vijeće ministara u četvrtak o godišnjem nacionalnom programu

Prošla sjednica Komisije otkazana je zbog nedostatka kvoruma

Vijeće ministara: Ministri će odlučivati o prijemu policijskih kadeta. Arhiv

Srna

24.12.2018

Vijeće ministara trebalo bi na sjednici u četvrtak, 27. decembra, razmatrati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018.-2019. godine.

Predlagač ovog dokumenta je Komisija za NATO integracioni proces BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH Josip Brkić uputio je prošle sedmice Vijeću ministara na razmatranje tekst Nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018.-2019.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostataka kvoruma, potvrdio je Srni član ove komisije, zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara Mijo Krešić.

Krešić je napomenuo da je ta komisija samo tijelo Vijeća ministara, a da će Vijeće ministara dati svoje mišljenje na tekst nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018.-2019.

Na posljednjem sastanku zvaničnika RS kod predsjednice Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani su da ne učestvuju u njenom radu.

Na sastanku 14. decembra u Banjoj Luci, posvećenom pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO i poziciji RS, zaključeno je da aktiviranje MAP-a i sve aktivnosti koje se provode u tom kontekstu nisu prihvatljive za RS.

Rješenja sadržana u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine predstavljaju okvir za djelovanje svih predstavnika RS.

BiH je "zeleno svjetlo" za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjeveroatlantske alijanse u Briselu 5. decembra. 

Vijeće ministara bi na sjednici u četvrtak trebalo razmatrati i informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata te informaciju o provođenju Akcionog plana hitnih mjera s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega s istočnim susjedima BiH, koja sadrži pokazatelje o broju maloljetnika bez pratnje čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti.  

Prema predloženom dnevnom redu, ministri bi trebalo da se izjasne i o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2018. godini.

Početak sjednice zakazan je za 12.30 sati.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.