AVAZOV ZMAJ

Goran Bregović i Džemal Kašogi ličnosti godine

U konkurenciji bili i Donald Tramp, Milo Đukanović, Novak Đoković, dr. Ismet Gavrankapetanović, Nedžad Latić, Vladimir Kovačević, Azra Dedić, Nadija Murad

Kašogi i Bregović: Ličnosti godine

Avaz.ba

1.1.2019

Kolegij „Dnevnog avaza“, najveće i najutjecajnije novine u BiH, proglasio je domaće i strane ličnosti godine za 2018.  

Priznanje za domaću ličnost dodijeljeno je Goranu Bregoviću, svjetski poznatom i priznatom muzičaru, rođenom Sarajliji, koji je ovu godinu na muzičkom planu obilježio svojim albumom „Tri pisma iz Sarajeva“.

Na udaru režima

Strana ličnost godine je ugledni saudijski novinar i kolumnista „The Washington Posta“, kritičar režima u Saudijskoj Arabiji, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Turskoj. Njegovo ubistvo naišlo je na žestoku osudu svjetske javnosti, poznatih listova i novinarskih udruženja te brojnih svjetskih uglednika i političara.

U konkurenciji za domaću ličnost 2018. bili su i Davor Dragičević, otac tragično nastradalog Davida Dragičevića, koji od vlasti u RS, uz veliku podršku u Banjoj Luci i širom BiH, traži istinu i kažnjavanje krivaca za smrt svog djeteta, te Muriz Memić, otac stradalog Dženana, koji od vlasti u Sarajevu uporno i dostojanstveno traži istinu o ubistvu svog sina.

Na listi domaćih ličnosti godine bili su i uspješni pozorišni reditelj Dino Mustafić, novinari Nedžad Latić i Vladimir Kovačević, koji su se zbog svog hrabrog pisanja našli na brutalnom fizičkom udaru režima, Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, glumac Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu, Azra Dedić, djevojka iz Bihaća, prva zaposlena osoba s Daunovim sindromom u BiH, koja se već jedanaest godina aktivno bavi i džudom, a početkom decembra 2018. osvojila je novu zlatnu medalju na takmičenju u džudu u Italiji, potom profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, žrtva nakaradnog sistema i strahovlade koju u Kliničkom centru u Sarajevu provodi direktorica Sebija Izetbegović.

Tu je i uspješni poslovni čovjek iz svijeta autoindustrije, rodom iz Livna, Mate Rimac, te manekenka i humanitarna aktivistkinja Amra Džeko, supruga bh. reprezentativca Edina Džeke...

U konkurenciji za stranu ličnost 2018. godine bili su još i Donald Tramp (Trump), američki predsjednik, koji je svojim potezima u prvoj godini vladavine uzdrmao svjetsku i američku političku scenu, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, čovjek koji je uveo ovu zemlju u NATO i krupnim koracima je približava članstvu u Evropskoj uniji, Zoran Zaev, makedonski premijer, koji je postigao historijski sporazum s Grčkom o imenu makedonske države i time otvorio vrata ovoj balkanskoj zemlji prema NATO-u i EU.  

Luka i Robert 

Na spisku stranih ličnosti godine su i uspješni selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki, najbolji nogometaš Evrope, hrvatski reprezentativac Luka Modrić, austrijski ambasador u BiH Martin Pamer (Pammer), njemačka kancelarka Angela Merkel, Igor Šoltes, slovenski europarlamentarac, koji je u Evropskom parlamentu progurao amandman o potrebi da Srbija prije približavanja članstvu u EU prizna genocid počinjen u Srebrenici.

Tu je i dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2018. Nadija Murad, žrtva zločinačke Islamske države, te francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), kao i poznata holivudska zvijezda Anđelina Đoli (Angelina Jolie).


Dedić: Ponosna i uporna djevojka - Avaz
Dragičević i Memić: Borba očeva za istinu i pravdu - Avaz
Latić: Novinarska hrabrost - Avaz
Zaev: Spasio Makedoniju - Avaz
Đukanović: Uveo Crnu Goru u NATO - Avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.