MOSTAR

Čović: U srijedu novi sastanak sa SNSD-om i SDA

Čović: Novi sastanak u srijedu

Piše: M.Sm.

4.3.2019

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koja je održana u Mostaru iskazana je opredijeljenost da se vlast što prije uspostavi, ali na prethodno utvrđenim principima, izjavio je to novinarima Dragan Čović, predsjednik ovog tijela i lider HDZ-a BiH.  

- Vidio sam da su se u vezi s tim pojavile određene špekulacije, pa su čak i neki predstavnici samog HNS-a BiH postavljali pitanja u smislu jesmo li mi to od nečega odustali i tome slično. Nema potrebe na to trošiti vrijeme. HNS ima vrlo jasna stajališta u vezi s tim. Nadam se da ćemo naći partnere s kojima možemo promijeniti Izborni zakon - rekao je Čović.

Najavio je da će srijedu u Sarajevu imati sastanak s predstavnicima SNSD-a i SDA, s kojima će se, prije svega, naveo je, razgovarati o Vijeću ministara. Domaćin sastanka bit će Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

- Dosta sam u vezi s tim optimističan. Ipak, trebamo sačekati i vidjeti kako će ti razgovori u konačnici završiti. Vjerujem da bismo u idućem mjesecu trebali imati komepletan saziv Vijeća ministara - kazao je Čović.

Upitan da prokomentira izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o tome da je donošenje Godišnjeg nacionalnog plana za NATO uvjet za imenovanje mandatara Vijeća ministara, Čović je rekao da je, prije svega, potrebno poštovati Ustav i zakone.

- Uvjeren sam da je to, prije svega, jedan politički manevar koji imaju neki od kolega. To se nekad naglašava, pa se povuče, pa vidite te partnere koji se spominju, jedan dan je jedan partner, drugi dan je drugi, pa se nadmudrivaju ko je ko, ali ne želim stvarno to komentirati. Bošnjačke stranke mogu između sebe dogovorati šta god žele, to je stvar bošnjačke politike, ali sve mora biti ugrađeno u interes BiH, kroz Ustav i zakon. Ista je stvar kod predstavnika srpskog naroda, kao što smo na HNS-u dogovorili sve u ime hrvatskog naroda. Čini mi se da postoje svi preduvjeti da postignemo dogovor, neće biti mandatara dok ne bude čitav dogovor napravljen oko Vijeća ministara - iznio je Čović.

Komentirajući predaju odgovora na upitnik Evropske komisije, Čović je rekao da cijela ta priča nije išla dinamikom koju je on priželjkivao.

- BiH je morala do sada dobiti kandidatski status, i zbog same EU i zbog nas u BiH. Drago mi je da je Dodik otišao predati odgovore na taj upitnik, jer tako pokazuje da mu je stalo do EU. Pozivam i druge kolege iz svih političkih opcija da nemamo zadrški kad je kandidatski status u pitanju - naveo je on.

Čović je, na pitanje novinara, prokomentirao i činjenicu da je na karnevalu u Čapljini Željko Komšić predstavljen kao Trojanski konj.

- I u Rijeci je bila lutka Andreja Plenkovića. To je maskenbal. Nekad su tu bili moji likovi. Nemojte miješati karnevale i zabavu s drugim vidovima života. To uopće ne treba komentirati. Drugo je pitanje treba li to raditi, ali karneval je karneval - kazao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.