BANJA LUKA

Dodik: Inckov izvještaj je lažan

Pokušava na taj način da satanizira Republiku Srpsku i time sačuva pažnju međunarodnog faktora

Svijanović i Dodik na pres-konferenciji. BN TV

E. Ma. / Avaz.ba

11.5.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica ovog entiteta Željka Cvijanović održali su danas u Banjoj Luci konferenciju za medije. Cvijanović je na početku podsjetila da je prošlo sedam mjeseci od izbora, no da vlast na državnom nivou i u FBiH još nije formirana. 

- To je jasan pokazatelj da je BiH ušla u sivu zonu i da se nalazi u kandžama neodgovornih političara koji namjerno opstruiraju proces formiranja vlasti da bi spriječili da stranke, koje su izborni pobjednici u RS, preuzmu pozicije na nivou BiH - kazala je Cvijanović.

Ministri vegetiraju

Predsjednica manjeg bh. entiteta rekla je da aktuelni saziv Vijeća ministara BiH nema kredibilitet te da hrvatski ministri ne učestvuju u radu, a da oni iz RS "vegetiraju".

Cvijanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci odbacila navode visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) koji su izneseni na račun RS.

- Odbacujem i tvrdnju da ukidanje visokog predstavnika destabilizira BiH te navode da je Komisija za Srebrenicu u funkciji preispitivanja presuda i da će napraviti koheziju u zemlju - potcrtala je Cvijanović.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da odbacuje izvještaj koji je Vijeću sigurnosti UN-a podnio visoki predstavnik u BiH, jer je lažan.

- Kako mu ne dosadi da laže i podmeće. Pokušava na taj način da satanizira Republiku Srpsku i time sačuva pažnju međunarodnog faktora, jer je poznato kolika primanja i kakve privilegije ovdje ima - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. 

Dodao je da će on nastaviti slati svoje izvještaje Vijeću sigurnosti UN-a boreći se za istinu i pravdu. Kazao je da ne opravdava nijedan Inckov potez.

- Svi njegovi potezi su više paradiranje i poziranje kako bi opravdao svoju plaću od 24.000 eura mjesečno i to je više nego što imaju najvažniji funkcioneri u BiH zajedno – ocijenio je Dodik. 

Kazao je i da je nemoguće da se dešavanja u Srebrenici svedu na nekoliko dana u julu 1995. godine te da je nemoguće da nema niti jedne srpske žrtve.

I on je komentirao formiranje vlasti. Kazao je da RS nema nikakvu korist od BiH te da se ne poštuje izborna volja glasača, što govori da neko želi majorizaciju u BiH.

Najvažniji u BiH

- Mi smo ovdje davno formirali našu srpsku reprezentaciju za državne institucije. Hrvati su to isto uradili. Postoji spremnost da se uđe u formiranje državne vlasti. Onda se suočite a Bošnjacima koji uporno stalno nešto pokušavaju da budu najvažniji u BiH na način da opstruiraju - kazao je Dodik novinarima.

On kaže da RS nema korist od BiH nego štetu, jer nije formirano Vijeće ministara. On je kazao da se sada produžavaju mandati osobama kojima je prethodni mandat istekao.

- Sposobnost i naša volja da učestvujemo u radu na nivou BiH značajno se smanjuju. Rekli smo da ćemo pokušati da razumijemo i istrpimo neke stvari, ali u ovom trenutku ne funkcionira Parlament, a i Predsjedništvo će izgleda doći u poziciju da smanji nivo svojih aktivnosti – rekao je Dodik.

Nema načina da RS da saglasnost za MAP

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da nema načina da RS da saglasnost za MAP ili bilo kakvo približavanje NATO-u.

- Saglasnost za aktiviranje MAP-a neće dobiti – kazao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.