AKTUELNO

Osmanović: Očekujemo pomoć SBB-a

Ako se stavi interes države ispred ličnog, onda je lakše koalirati s mnogima s kojima možda i ne biste željeli

Lj. Skokić/S.Mujić

15.5.2019

Uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva Saveza za bolju budućnost, na kojoj bi se trebala donijeti odluka o pozivu SDA da bude dio vlasti na državnom i federalnom nivou, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je da od SBB-a očekuje pomoć u rješavanju teške političke situacije.

- Razgovori sa SBB-om su bili u pravcu teške političke situacije, posebno nakon općih izbora. Očekujemo da se sa svojim kapacitetom uključe i da bi tu političku situaciju popravili. Predsjedništvo SDA je sa svoje strane učinilo sve da taj probosanski patriotski blok bude nešto širi, jer, kao što vidimo, politička dešavanja u nekim segmentima i nisu baš dobra, prijeti se mogućnošću secesije i radikalizma i SDA je stavila akcent da se taj probosanski patriotski blok što može više proširi - rekao je Osmanović za Avaz TV.

Podsjetio je da je SDA već potpisala partnerski sporazum s Demokratskom frontom te naglasio da mu je drago da i razgovori sa SBB-om idu dobro kada su u pitanju lideri stranaka.

- Očekujem da će sutra Predsjedništvo SBB-a donijeti jedinu politički mudru odluku da, zajedno sa SDA i DF-om, uđe u vlast na svim nivoima - od kantona, Federacije, do države, da zajedno jačamo taj projekt jačanja institucija države BiH i pomognemo zemlji kretanje na njenom euroatlantskom putu - kazao je Osmanović.

Prema njegovim riječima, SDA nije kalkulirala koliko će ministarskih mjesta dobiti u Vijeću ministara.

- Od tri pozicije koje smo dobili mi smo spremni da to bude jedan ministar iz SDA, jedan iz SBB-a i jedan iz DF-a - poručio je.

Komentirao je i odnos DF-a u mogućem partnerstvu sa SBB-om.

- U DF-u nemaju rezerve prema tom partnerstvu. Spremni su da podnesu teret, s nekim više volite, s nekima manje volite, ali, ako stavite interes države ispred ličnog, onda je lakše koalirati s mnogima s kojima možda i ne biste željeli - zaključio je Osmanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.