KRUG 99

Cikotić: Alijansa simbolizira stabilnost i prosperitet

U BiH je najlakše napraviti problem

M. Kadrić

Fena

26.5.2019

NATO predstavlja najefikasniju i najuspješniju međunarodnu organizaciju u dosadašnjoj historiji, odnosno političko-vojni savez koji simbolizira stabilnost i prosperitet i za sve članice punih sedam decenija garantira mir vlastitim mehanizmom kolektivne sigurnosti.

Istaknuo je to danas dr. Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, govoreći kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' o temi „Da li Bosna i Hercegovina ima alternativu za NATO?“.

Ocijenio je kako NATO s Bosnom i Hercegovinom ima posebno kompleksan i bogat odnos, odnosno da je donio mir u BiH, omogućio primjenu Mirovnog sporazuma i stabilizaciju nakon minulog rata (1992.-1995.), te podržao odbrambenu reformu koja svjedoči o tome na kakav način se kreativno može posmatrati i nadograđivati Dejton u interesu svih naroda i građana BiH.

- NATO je danas od svih međunarodnih organizacija, ili aktera sigurnosti jedini koji ima konkretne i efikasne metode da se nosi s mnoštvom savremenih međunarodnih sigurnosnih rizika - kazao je Cikotić, navodeći kako se pitanje sadržano u naslovu teme postavlja u kontekstu činjenice da se od jedne političke opcije u BiH osporava daljnji napredak prema punopravnom članstvu u NATO-u.

Suštinskim, u tom pogledu, smatra pitanje - da li mehanizam dogovaranja, postizanja sporazuma u BiH i poštivanja tih sporazuma ima alternativu?, aludirajući pritom na ranije postignute saglasnosti i dogovore kojima su put ka NATO-u i aspiracije za članstvo u tom savezu označeni strateškim vanjskopolitičkim opredjeljenjem, koje je utvrđeno i u Zakonu o odbrani (2005.), ali i strateškim dokumentima - Sigurnosna politika BiH (2006.), Odbrambena politika BiH (2008.) i Strategija vanjske politike BiH (2018.).

- Ako sve ono što mi dogovorimo ovdje u jednom trenutku za nekoga iz bilo kakvih razloga više ne važi, koji je to onda kredibilitet nas kao ljudi, političkih institucija i stranaka koje zastupamo i međunarodnih obaveza koje u tom smislu preuzimamo - upitao se Cikotić, podsjećajući da je NATO put BiH dugi niz godina uživao punu podršku različitih političkih opcija iz RS, a da je sada na vlasti u tom bh. entitetu opcija koja kaže - mi ne želimo u NATO i ne želimo da primjenjujemo MAP (Akcijski plan za članstvo u NATO).

Istovremeno, ističe kako je to nešto što predstavlja unutarnje pitanje BiH, te da se mora tražiti jedan racionalniji, fleksibilniji i konstruktivniji pristup, a u kontekstu zastoja koji karakterizira situaciju u vezi s (ne)usvajanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji treba poslati u Brisel nakon aktivacije MAP-a.


M. Kadrić

- Lako je u BiH napraviti problem i ne mislim da se snaga pokazuje time što će se nešto zaustaviti, ili srušiti. Suštinski lideri pokazuju snagu svojom sposobnošću da nešto pokrenu ili nešto naprave - konstatirao je Cikotić.

Odgovarajući na novinarska pitanja upućena u kontekstu jačanja sigurnosnih aspekata u BiH, te prisutnih prijetnji, Cikotić je ocijenio kako savremeni rizici i prijetnje ne poznaju granice, a da su mnoge univerzalne, odnosno da je globalizacijom, sigurnost postala univerzalan i nedjeljiv proces, te da svi oni koji pokušavaju da se suprotstavljaju toj matrici, „na ovaj, ili onaj način, prije ili kasnije, gube tu bitku“. 

Na upit o tome zašto je došlo do promjene u odnosu prema NATO-u od određenih političkih opcija, Cikotić je podsjetio da postoje višestruke obaveze - zakonske i međunarodne koje potvrđuju spremnost BiH za ulazak u NATO savez, te da smatra da je promjena u tom pogledu uvjetovana uvjerenjem pojedinih političkih lidera da je došlo do promjene geopolitičkih odnosa koji mogu ići u prilog drugačijim političkim konceptima.

Dodao je kako nagle promjene kursa mogu biti štetne, pogotovo za nosioce tih promjena.

Predsjednik ''Kruga 99'' Adil Kulenović kazao je kako većina građana u BiH smatra da za NATO nema alternative, te da je jedina prava opcija kretanje ka euroatlantskim integracijama, a što jamči stabilnost i sigurnost u bh. i širim okvirima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.