LIČNOST DANA

Samir Beharić: Ponos države

Jedan je od četvero mladih iz Europe i SAD-a koji u okviru Lantos Programa stažira u Kongresu SAD-a

Samir Baharić. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

12.9.2019

Mladić iz Jajca Samir Beharić od prije nekoliko dana počeo je raditi u Američkom Kongresu. Jedan je od četvero mladih iz Europe i SAD-a da u okviru prestižnog Lantos Programa stažira u Kongresu SAD-a. Tako će ovam mladić iz BiH, koji se školovao Raditi u Vašingtonu pri Komisiji za sigurnosti i saradnju u Europi, poznatoj i kao Američka helsinška komisija, sastavljenoj od 18 kongresmena.

- Ovo je velika čast i sjajna prilika da na Kapitol Hilu (Capitol Hill) mogu učiti od američkih diplomata od kojih pojedini ovaj posao rade već nekoliko decenija. Rad u Kongresu posvetit ću transatlantskom saradnjom SAD-a i europskih zemalja, s posebnim naglaskom na BiH i borbu protiv etničke segregacije u obrazovanju. Tridit ću se da svoju zemlju, BiH predstavim na što bolji način – kazao je Beharić za „Avaz“.

Kada se pojave ovakve i slične informacije o u spjesima mladih Bosanaca i Hercegovaca, samo od sebe nameće se samo jedno pitanje. Zašto za njih nema mjesta u zemlji u kojoj su rođeni i čiji pasoš nose? Kako Samir Beharić valja Američkom kongresu, a ne valja Jajcu, Sarajevu i BiH. Kako se Beharićev potencijal prepozna i razumije svugdje, samo ne i u BiH.

Isto kao pitanje, nameće se i odgovor. Beharić nema mjesta u BiH, jer misli svjetski i ne podilazi novopečenim stranačkim tipovima. Isto tako, ovdje ga ne žele, jer ga se boje – ne njega, koliko njegovog znanja.

Samir Beharić ima 27 godina. U Jajcu je završio Gimnaziju. Diplomske i postdiplomske studije pohađao u Sarajevu, Beču, Lajpcigu, Rimu, Istanbulu, Berlinu... Govori engleski i njemački jezik na akademskom nivou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.