POZITIVNE PRIČE

Ričardsoni besplatno uče đake engleski jezik

Željeli smo da damo neki lični doprinos ovom gradu, kaže Džimi

Ričardsonima se pridružila i prijateljica Sanders (prva slijeva). Avaz

Piše: N. Bradarić

12.1.2020

Zahvaljujući zajedničkom projektu porodice Ričardson (Richardson) i Doma kulture “Edhem Mulabdić”, u Maglaju se tokom raspusta organiziraju besplatne zimske radionice engleskog jezika za osnovce i srednjoškolce.

Vole komšije

Kristen (Christen) i Džimi Ričardson (Jimmy) s djecom Ejden (Ayden), Karsonom (Carson) i Mejsi (Macie) od jeseni su novi stanovnici Maglaja.

Ričardsoni su prije nešto više od dvije godine iz grada Atensa u američkoj državi Džordžiji došli u Sarajevo. Džimi je u Sjedinjenim Američkim Državama bio profesor na Unverzitetu, a Kristen profesorica španskog jezika.

- Bog nam je tamo zatvorio vrata, ali nam je, zato, otvorio prozor u Bosni - rekli su nam kroz smijeh na početku razgovora.

U Maglaju su se odlučili skrasiti pa su kupili kuću u Starom gradu. Grad su upoznali zahvaljujući prijatelju Saši Nikolinoviću, a Maglaj i njegovi ljudi odlično su ih primili.

- Nismo gradski tip ljudi, volimo male gradove, lijepo nam je ovdje, jer je mirno i tiho. Volimo i naše komšije - rekla nam je Kristen.

Džimi i Kristen su i certificirani nastavnici engleskog jezika. Kažu da je za besplatne radionice engleskog jezika vladalo veliko interesiranje pa je i broj polaznika nešto veći od planiranog.


Zanimljive radionice tokom raspusta. Avaz

Govore bosanski

- Željeli smo da damo neki lični doprinos ovom gradu. Odziv je odličan, a nove radionice planiramo već u martu ili aprilu - najavio je Džimi.

U radionicu su se rado uključila i djeca supružnika Ričardson, ali i njihova porodična prijateljica Suzan Sanders (Susan Saunders). Svi odlično govore bosanski jezik.

- Više sam gradski tip, ali Maglaj je lijep i upoznala sam ga zahvaljujući Saši. Ovdje smo realizirali i neke projekte sa školama - dodala je Suzan.

Zadovoljni saradnjom

Saradnjom su zadovoljni i u Domu kulture.

- Drago nam je da smo pružili priliku djeci Maglaja da unaprijede znanje i da se druže s ljudima kojima je engleski domaći jezik - dodala je Anida Šahman, stručni saradnik za kulturu i obrazovanje.


Prilika za usavršavanje

Polaznici će naučiti nove stvari, ali i pokazati kako već dobro govore engleski jezik.

- S daidžom sam odlično naučila engleski jezik, ali vjerujem da ću i ovdje nešto novo naučiti - rekla nam je Arduana Hrustić.

Huseinbašić: Nešto novo. Avaz

Učenica Lamija Huseinbašić kazala je da se prijavila kako bi što bolje naučila komunicirati sa prijateljima koji govore engleski jezik.


Hrustić: Uživa u radionicama. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.