SASTANCI

Turković i Pejčinović-Burić: Odlična saradnja BiH i Vijeća Evrope

Sastanak delegacija BiH i Vijeća Evrope upriličen je danas na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji će biti održan sutra u Strazburu

Turković i Pejčinović-Burić: Dobra saradnja. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Avaz.ba / Fena

2.3.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović-Burić. Sastanak delegacija BiH i Vijeća Evrope upriličen je danas na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope, koji će biti održan sutra u Starzburu

Ministrica Turković čestitala je Pejčinović-Burić na izboru za generalnog sekretara  Vijeća Evrope i poželjela joj uspjeh u radu. 

Naglasila je da BiH i Vijeće Evrope imaju odličnu saradnju u svim domenima te izrazila zadovoljstvo što je, nakon pauze u 2019. godini, ponovno imenovana parlamentarna delegacija BiH i tako nastavila s redovnim aktivnostima pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 


S današnjeg sastanka. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Najavila je učešće na sutrašnjem sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope. Naglasila je da je BiH svjesna svojih obaveza, u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava i 14 prioriteta koje je definirala Evropska komisija u svom najnovijem mišljenju iz maja 2019. godine, te se zahvalila Vijeću Evrope na nacrtu teksta mape puta za implementaciju predmetnih presuda.

Ministrica Turković je informirala sagovornicu da su protokoli 15. i 16. Evropske konvencije o ljudskim pravima u završnoj fazi ratifikacije u BiH te da je u toku proces imenovanja članova za Komitete eksperata Vijeća Evrope i to za Venecijansku komisiju, Evropsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije, Savjetodavni komitet za okvirni rad na Konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, Evropski komitet za prevenciju mučenja i degradirajućeg tretmana te Savjetodavni komitet Konvencije za manjinske jezike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.