PREVENCIJA

Ispred Opće bolnice u Sarajevu postavljen šator za trijažu pacijenata

Ranije zabranjene posjete pacijentima

Vršit će se trijaža pacijenata. FENA

Fena

16.3.2020

Radi prevencije širenja koronavirusa, na ulazu u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu postavljen je šator gdje će se vršiti trijaža pacijenata, saopćeno je iz te bolnice. 

Prije ulaska u tu zdravstvenu ustanovu, svi pacijenti ispunit će epidemiološku anketu, a mjerit će im se i tjelesna temperatura. 

U šatoru dežura medicinski tim, koji čine jedan ljekar i dva medicinska tehničara, te oni razvrstavaju pacijente prema stepenu hitnosti. Pacijenti sa povišenom temperaturom odmah će biti upućeni u ambulantu za febrilna stanja.

Krajem prošle sedmice uvedeno je mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom prije ulaska u Opću bolnicu svim pacijentima, ali i svim zaposlenicima.

Vršit će se trijaža pacijenata. FENA

Prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, pozvao je penzionisane ljekare infektologe, epidemiologe, neurologe, ginekologe i hirurge, ako se osjećaju sposobnim za rad i žele da pomognu u ovoj situaciji, da se jave u bolnicu. Poziv je upućen i svim slobodnim doktorima, kao i doktorima koji su na birou.

Ovom pozivu odmah su se odazvali nekadašnji direktor Opće bolnice, prim. dr. Bakir Nakaš, infektolog, kao i prim. dr. Dragan Stevanović, internista i donedavni šef Odjeljenja za interne bolesti. Pozivu se odazvao i prim. dr. Željko Ler, epidemiolog i nekadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Krizni štab Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ kontinuirano prati higijensko-epidemiološku situaciju i donosi mjere u skladu s uputama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ranije su zabranjene posjete pacijentima, a u bolnici su pojačane higijenske i druge mjere te je uvedeno obavezno korištenje zaštitnih maski.

Prema naredbi Kriznog štaba, radi prevencije širenja koronavirusa, u Općoj bolnici se obavljaju samo neophodni specijalističko-konsultativni pregledi prema procjeni specijaliste i tima porodične medicine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.