KORISNO

Dobre vijesti o koronavirusu koje vraćaju optimizam

Njemačka, SAD, Rusija, Izrael... sve ove zemlje brzo rade na razvijanju vakcine

Istraživači se nadaju da će ovo otkriće dovesti do razvoja antiviralnog lijeka. Ilustracija

Avaz.ba

19.3.2020

Svakodnevni izveštaji o pandemiji koronavirusa kod mnogih izazivaju anksioznost, napade panike, pa čak i beznađe. Pored savjeta koji se nude, poput kako da očuvate mentalno zdravlje u toku samoizolacije, kako da olakšate sebi ostanak kod kuće, ali i kako da se zabavite s djecom za vrijeme izolacije, ovo su dobre vijesti o koronavirusu, koje su vam možda promakle, a koje će vam dati razlog za optimizam. 


Vuhan je zatvorio posljednju bolnicu za koronavirus

U Vuhanu je još prošle sedmice zatvorena posljednja od 16 privremenih bolnica koje su osposobljene za vrijeme epidemije. Čitav svijet bio je impresioniran brzinom kojom su pripremljene, a sada ovdje više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. 


Indijski ljekari izliječili troje starijih Italijana

Indijski ljekari uspješno su izliječili troje od četvero italijanskih turista uz pomoć nove, eksperimentalne terapije. Liječili su ih kombinacijom lijekova za HIV, svinjsku gripu i malariju, javlja "Economic Times". 

Kkombinacija lijekova djelovala. Ilustracija

- Izgleda da je kombinacija lijekova djelovala, jer se troje pacijenata oporavilo. Dobra vijest je i što su sve troje starije dobi pa je uspješnost terapije zaista velika stvar. A i jeste, naročito zato što je jedan od njih, 69-godišnjak, imao prethodno plućnu bolest - naveli su ljekari.

Kineskinja (103) preživjela koronavirus

Najstarija osoba koja je izliječena od koronavirusa je žena iz Kine koja ima 103 godine Žang Guanfeng. Ljekar Zeng Julan pretpostavlja da se tako uspješno oporavila, jer osim blagog hroničnog bronhitisa, nije imala druge hronične zdravstvene tegobe. I ne samo to, prije nje su u Vuhanu izliječeni jedan 101-godišnjak, kao i 100-godišnjak koji pati od Alzheimerove bolesti, hipertenzije i srčanih problema.

Holandski naučnici kažu da su našli antitijela protiv koronavirusa

Naučni tim Medicinskog centra Erasmus u Roterdamu, kao i Univerziteta u Utrehtu, saopćio je prošle sedmice da su prvi na svijetu pronašli antitijela sposobna da neutraliziraju infekciju koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, piše "NL Times". Istraživači se nadaju da će ovo otkriće dovesti do razvoja antiviralnog lijeka za ovaj virus, a njega bi bilo moguće proizvesti mnogo brže nego vakcinu. 

Vakcina se već razvija

Njemačka, SAD, Rusija, Izrael... sve ove zemlje brzo rade na razvijanju vakcine. Američki institut za alergije i infektivne bolesti objavio je da je prvo testiranje kod njih počelo prošle sedmice i u njemu učestvuje 45 volontera.  

Njemačka firma "CureVac" radi, također, na vakcini, a za taj poduhvat dobila je 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), čiji je suosnivač Fondacija "Bill & Melinda Gates". I Rusija je objavila da je počela da testira vakcinu protiv koronavirusa na životinjama i dodala da se nadaju da će prve obećavajuće uzorke imati u junu. Najambiciozniji su ipak izraelski naučnici iz instituta MIGAL. Oni bi, prema izraelskom ministru nauke Ofiru Akonisu, mogli da imaju vakcinu već za nekoliko sedmica, a onda bi bila dostupna već za 90 dana, prenosi "Jerusalem Post".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.