TUZLANSKI KANTON

Turković posjetila kompaniju ZADA u Lukavcu

Prema riječima predstavnika kompanije, ZADA je već razvila "hidroksihlorohin" film tablete 200 miligrama koje se preporučuju u liječenju zaraženih koronavirusom

Avaz.ba

3.4.2020

Ministrica je  s predstavnicima "ZADA Pharmaceuticalsa" razgovarala o kapacitetima proizvodnje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Farmaceutsku kompaniju "ZADA Pharmaceuticals" u Lukavcu posjetila je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Cilj posjete bio je sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom SARS-CoV-2 radi i funkcionira domaća bh. farmaceutska kompanija i ima li problema u dostavi sirovina, kao što je to nedavno bio slučaj s drugom farmaceutskom kućom i Ministarstvo vanjskih poslova je u procesu rješavanja tog problema.

Ministrica je s predstavnicima "ZADA Pharmaceuticalsa" razgovarala o kapacitetima proizvodnje, lijekovima koje ova kompanija može ponuditi u liječenju zaraženih koronavirusom, a željela je čuti i koji su to problemi s kojima se suočava ova kompanija i kako se vlasti mogu uključiti u rješavanje problema kako bi ova kompanija imala još bolje rezultate koji bi značili napredak za cijelu državu.

Predstavnici kompanije istaknuli su da proizvodnja radi u punom kapacitetu, a posebno su u novonastaloj situaciji orijentirani na snabdijevanje domaćeg tržišta i povećanu proizvodnju lijekova koji se preporučuju u terapiji oboljelih od Covida-19, kakvi su "paracetamol", vitamin C, "azitromicin", proizvodi za opće jačanje imuniteta i drugi.


Dugogodišnji problem

Kompanija s ponosom ističe da pomno prati sva dešavanja u vezi s terapijom i svim novim istraživanjima u vezi s liječenjem zaraženih koronavirusom. Prema riječima predstavnika kompanije, ZADA je već razvila hdroksihlorohin film tablete 200 miligrama koje se preporučuju u liječenju zaraženih koronavirusom, pod zaštićenim nazivom "MALCOVIR®". Lijek hidroksihlorohin film tablete 200 miligrama je 28. marta 2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). U kompaniji ističu da će ovaj lijek imati za tržište BiH u narednih desetak dana.

Kao svoje probleme ističu svoj dugogodišnji problem, za koji vjeruju da ga dijele s drugim domaćim proizvođačima u BiH, a to je nedovoljna podrška na domaćem tržištu. Smatraju da država nije napravila potrebne mjere kojima će zaštititi domaću proizvodnju. Konkretno u njihovom slučaju ističu da mora postojati veća koordinacija između domaćih proizvođača lijekova i kantonalnih ministarstava zdravstva, fondova zdravstvenih osiguranja, ali i institucija na najvišem državnom nivou.

Poražavajući podaci

- Poražavajuća je činjenica da u BiH imamo udio domaćih proizvođača lijekova manji od 16 posto, dok to u susjednim zemljama (Slovenija, Hrvatska, Srbija) iznosi više od 80 posto - istaknuto je.

Navode kako su se u novonastaloj situaciji obraćali premijeru i Vladi Tuzlanskog kantona te Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona s pismom da se stavljaju na raspolaganje kantonu za sve potrebe u vezi s novonastalom situacijom s koronavirusom.

Na kraju su predstavnici kompanije ZADA istaknuli da se nadaju da će se nakon ovih nemilih događaja odgovornost i svijest nadležnih i svih građana promjeniti te da ćemo svi zajedno raditi na jačanju svih domaćih proizvođača, za dobro svih nas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.