ODGOVOR

Čerkez: Kraj epidemije daleko, mjere ćemo popuštati narednog mjeseca

FBiH pratit će situaciju u regionu i svijetu

Goran Čerkez. Avaz

Piše: Avaz.ba

17.4.2020

Daleko je Bosna i Hercegovina od kraja epidemije, rekao je danas Goran Čerkez, pomoćnik u Federalnom ministarstvu zdravstva, odgovarajući na pitanje "Avaza" kada bi se tako nešto moglo očekivati u našoj zemlji s obzirom na to da Srbija već daje određene procjene. Pojasnio je, međutim, da bi, prateći situaciju u regionu i svijetu, i u BiH uskoro trebalo početi sa popuštanjem mjera. 

- Kraj epidemije je za sve još daleko, čuli smo i izjave Svjetske zdravstvene organizacije, mnogih ministara zdravlja unutar EU, kao i kriznih štabova, mislimo da je stabilizacija prava još daleko. Činjenica je da će određene mjere koje će se popuštati i koje će dolaziti na red, učiniti život lakšim, ali daleko smo još od kraja epidemije - rekao je Čerkez. 

Naveo je kako bi se ublažavanje mjera moglo očekivati narednog mjeseca.

- Vidjet ćemo može li se nešto ranije uraditi, ali bismo u svakom slučaju od narednog mjeseca trebali početi s ublažavanjem ako situacija ostane stabilna, a mi prvenstveno mislimo na zdravlje, svjesni smo i ekonomskog problema za svaku zemlju koja je dovedena u probleme zbog virusa Covid-19 - rekao je Čerkez. 

Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite. Avaz

Čerkez nije želio iznositi podatke o testiranjima pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), rekavši da može potvrditi samo da je testirano 12 uposlenika te agencije. 

Kada je riječ o testiranju zdravstvenih radnika, uposlenika staračkih domova i policije, Čerkez je pojasnio da se ona provode prema indikacijama, istaknuvši da su oni pod stalnim nadzorom. 

- Zdravstveni radnici imali su više od 500 testiranja. Što se tiče pripadnika MUP-a i drugih zanimanja, to posebno ne vodimo, svaka osoba koja ima epidemiološke indikacije, može biti testirana - rekao je Čerkez. 

Porast broja oporavljenih

Inače, u protekla 24 sata u FBiH je testirano ukupno 549 osoba, od kojih je 18 bilo pozitivno. U ovom bh. entitetu koronavirus je potvrđen kod 681 osobe. 

- Kada je riječ o kantonima, najviše je slučajeva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (215), Tuzlanskom (82) i Sarajevskom kantonu (90). To su kantoni koji prednjače i ZDK ima 81. Trenutno u našem bolničkom sistemu imamo 69 pacijenata, dok je na respiratoru devet osoba. I dalje raste broj oporavljenih tako da smo sada trenutno na 84 oporavljena sa jednim novim smrtnim slučajem - rekao je Čerkez. 

Ukupno su u FBiH testirane 8.473 osobe.

Poređenje s drugim zemljama

Čerkez je naveo i kako je urađena analiza poređenja s Velikom Britanijom, Italijom, Francuskom i Albanijom, koja je pokazala da je 20. dana od 100. potvrđenog slučaja u svim ovim zemljama došlo do eksponencijalnog rasta, dok je BiH i dalje zadržala linearni rast. 

- Važno je naglasiti da je nakon 10. smrtnog slučaja u ovim zemljama dolazilo do naglog rasta, dok u BiH imamo kontinuirani linearni rast. Kada govorimo o obolijevanju, moramo reći da je ta brojka na 100.000 stanovnika u FBiH 28, dok je u RS značajno viša 36,7 - rekao je Čerkez. 

Dodao je kako je situacija bolja i u poređenju sa susjednim zemljama. 

Kako predstoji vikend, Čerkez je pozvao građane da se drže mjera i da, ukoliko izlaze iz svojih domova, obavezno nose maske i rukavice te da drže distancu od dva metra kako bi se situacija držala stabilnom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.