SAZNAJEMO

Nema para, nema izbora

Zbog nedostatka novca nije moguće raspisivati ni konkurse, a ni tendere

Za provođenje potrebno ukupno oko devet miliona KM. Arhiv

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

12.5.2020

Čak i ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) BiH dobije potreban novac za održavanje lokalnih izbora, kako saznaje „Dnevni avaz“, bit će donesena odluka o njihovom odgađanju za 30 dana. CIK je na sjednici 7. maja raspisao lokalne izbore 2020. koji bi se trebali održati u nedjelju, 4. oktobra.


Činjenično stanje

Podsjećamo, za njihovo provođenje potrebno je oko devet miliona KM, od čega će se iz budžeta institucija BiH izdvojiti 4,2 miliona KM.

Nakon što su raspisani izbori, CIK ima zakonom utvrđeni rok od 15 dana da utvrdi činjenično stanje zašto nije moguće organizirati izbore u zakonom predviđenom roku.

Dakle, ukoliko ne bude osiguran novac do 22. maja, bit će donesena odluka o odgađanju izbora najviše za 30 dana. Takva odluka, kako saznajemo, najvjerovatnije bit će donesena na sjednici koja bi trebala biti održana 26. maja.

S obzirom na to da se izbori uvijek održavaju u nedjelju, to bi značilo da će se pomjeriti za 8. novembar, budući da to ne može biti 1. novembar zbog katoličkog praznika Svi sveti, a Izborni zakon izričito zabranjuje održavanje izbora na vjerske praznike.

Zbog nedostatka novca nije moguće raspisivati ni konkurse, a ni tendere, a rečeno nam je da je CIKBiH to trebao uraditi i prije raspisivanja izbora, ali to nije bilo moguće bez osiguranih sredstava.

Razmatranje budžeta

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 15. maj, ali dnevnim redom nije predviđeno razmatranje bh. budžeta. Jer je Predsjedništvo BiH svojim zaključkom zadužilo Vijeće ministara BiH da im najkasnije do 31. maja dostavi restrukturirani budžet. 

SDA traži da se osigura novac

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) na jučer održanoj sjednici usvojio je nekoliko zaključaka. Između ostalog, od Vijeća ministara BiH zatražili su da osigura novac za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.