SAOPĆENJE Član Predsjedništva BiH o problemima sa susjedima

Dodik: BiH ima pravo da interveniše zbog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Prošle godine, dok sam bio predsjedavajući, Predsjedništvo je donijelo niz zaključaka kojima smo upoznali institucije BiH o protivljenju takvoj mogućnosti, rekao je Dodik

Avaz.ba/ Srna
03.06.2020 17:23

Dodik: O problemima sa susjedima

Foto: Agencije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da BiH po međunarodnim propisima, ekološkim i ostalim, ima pravo da interveniše i iznese svoj stav u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Dodik je rekao da nema nijedne prepreke da organi BiH preduzmu sve neophodne regionalne i međunarodne mjere da bi spriječili lociranje otpada uz granicu sa BiH, o čemu su službeno obavijestili Hrvatsku i međunarodne institucije.

  • Dodik: O problemima sa susjedima
    Dodik: O problemima sa susjedima Foto: Agencije

- Prošle godine, dok sam bio predsjedavajući, Predsjedništvo je donijelo niz zaključaka kojima smo upoznali institucije BiH o protivljenju takvoj mogućnosti- rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Na današnjoj sjednici Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori dogovoreno je da u BiH bude formiran ekspertski i pravni tim koji će se baviti ovom problematikom s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.

Komentari

NA VRH