ZVORNIK

FUCZ uspostavio kamp za učesnike 'Marša mira 2020'

Pripadnici FUCZ-a pratit će učesnike "Marša mira" čitavom trasom tokom trodnevnog pješačenja

Avaz.ba

Kamp u mjestu Glode

Foto: FUCZ


Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) jutros su stigli u Glode, u općini Zvornik, obavili potrebne pripreme i uspostavili kamp u kome će večeras prespavati učesnici ovogodišnjeg "Marša mira".

Marš je zbog pandemije koronavirusa organiziran u otežanim uslovima i sa smanjenim brojem učesnika, nisu bili u mogućnosti krenuti iz Nezuka, kao proteklih godina, nego su jutros u devet sati krenuli sa Crnog vrha kod Zvornika.

Prethodnih godina u "Maršu mira" učestvovale su hiljade ljudi iz cijelog svijeta, a jutros je sa Crnog vrha krenulo tek nekoliko desetina njih kojima će se u kampu Liplje pridružiti i ostali učesnici.

  • "Marš mira" se organizira od 2004. godine

    "Marš mira" se organizira od 2004. godine

    Foto: FUCZ


Pripadnici FUCZ-a uspostavit će kampove na za to određenim lokacijama a sa terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, medicinarima i ostalom opremom pratit će učesnike "Marša mira" čitavom trasom tokom trodnevnog pješačenja i pružati im podršku sve do Memorijalnog centra u Potočarima gdje će 11. jula biti obavljena komemoracija i dženaza za devet žrtava genocida.

"Marš mira", koji se organizira od 2004. godine, u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.

Više o:

FUCZ Marš mira
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na