GODIŠNJICA ZLOČINA

U znak odmazde ustaše ubile 70 sarajevskih civila

Nakon polaganja cvijeća na Spomen kosturnici, evocirane su uspomene na ove sudbonosne događaje od prije 79. godina

Skup u Vogošći. Eset Muračević/ Avaz

Piše: Eset Muračević/ Avaz.ba

7.9.2020

Detalj s manifestacije u Krivoglavcima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Šestog septembra 1941. godine partizanske jedinice, u sarajevskom naselju Vogošća, izvele su akciju rušenja željezničke pruge uslijed koje je više vagona neprijateljskog teretnog voza završilo u rijeci Bosni. Ta prva, vrlo uspješna akcija antifašista u ovom kraju poslužila je neprijatelju da, sutradan, učini brutalnu odmazdu paleći veći broj seoskih kuća od Reljeva do Ilijaša i i velikog broja nevinog stanovništa. Tada je samo u naselju Krivoglavci, kolektivnim spaljivanjem, ubijeno 70 civila, uglavnom žena i djece. 

Zapaljeno je 29 kuća. Zločin su počinile ustaše iz Sarajeva na čelu sa logornikom Bećirom Lokmićem. Među ubijenima bilo je 13 djece. U okviru Spomen kosturnice u Krivoglavcima, gdje je danas (07.09.2020.), u organizaciji agilnog Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Vogošća, polaganjem cvijeća odata počast ubijenima i obilježena 79. godišnjica od Partizanske akcije rušenja pruge.

 Nakon polaganja cvijeća na Spomen kosturnici, evocirane su uspomene na ove sudbonosne događaje od prije 79. godina. O njihovom značaju i potrebi čuvanja sjećanja na svijetlu borbu antifašista govorili su Refik Softić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Edin Smajić, načelnik općine Vogošća.

Studentica Amila Grbo govorila je stihove poeme „Jama“ Ivana Gorana Kovačića i otpjevala pjesmu „Konjuh planinom“. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.