SUD BIH

Ališić: Otišao u Siriju zbog ideala, ali se brzo predomislio

On je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa sa šest drugih osoba

Ališić: Sposoban pratiti postupak. Sud BiH

Avaz.ba

29.9.2020

Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, vještak neuropsihijatarije iznio je svoj nalaz i mišljenje, u kojem je kazao da je optuženi “sposoban pratiti postupak” i da je vještačenje pokazalo da se ne radi o osobi koja ima radikalno ponašanje.

Omer Ćemalović, koji je po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine izvršio psihijatrijski pregled s ciljem, kako je rekao, da utvrdi psihičko stanje optuženog i stepen radikalizacije, iznoseći svoj nalaz kazao je da nije mogao steći utisak da se radi o osobi sa radikalnim stavovima, izvještava Birn.

Želja da pomogne “muslimanskom narodu”

- Njegov odnos, ponašanje i emocionalno reagiranje, iz razgovora s njim, nisu ukazivali na to da se radi o osobi koja ima rigidno i radikalno ponašanje - kazao je Ćemalović.

Ćemalović je rekao da je motiv optuženog za odlazak na strano ratište bila želja da pomogne “muslimanskom narodu”, ali da se nakon izvjesnog vremena razočarao u ljude.

- On je krenuo tamo pod utiscima, pod nekim informacijama koje dobija, koje su u njemu probudile želju da pomogne svijetu tamo. Kad je otišao tamo, to se sve izvitoperilo. Jednom riječju, bio je izigran - kazao je Ćemalović objašnjavajući da se optuženi razočarao stanjem koje je zatekao kada je otišao u Siriju, te dodao da je “bilo puno vojske” i da se nije znalo ko je ko.

Na pitanje tužiteljice Biljane Golijanin za pojašnjenje zašto je optuženi iz zemlje u miru otišao u ratom zahvaćenu državu iako je imao porodicu, vještak je rekao da je težio idealima u koje je on tada vjerovao.

- Govorimo ovdje o idealima, ideali su jako snažan motivacijski pokretač za djelovanje čovjeka - kazao je vještak.


Nastavak suđenja 6. oktobra

Emira Plavčić, vještakinja za daktiloskopiju, rekla je da je, po naredbi Tužilaštva BiH, u prostorijama sarajevskog aerodroma 19. decembra prošle godine vršila vještačenje otisaka prstiju optuženog Ališića, te da je utvrđeno da su identični sa otiscima koji se nalaze u bazi za identifikacije.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je napustio BiH u decembru 2013. i da je u Siriji bio u jedinicama u okviru takozvanog ISIL-a.

On je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa sa šest drugih osoba zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. oktobar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.