SAVJETNIK GALIĆA

Hofman odgovorio Damiru Arnautu: Nepoznavanje prava ne opravdava!

Arnaut prije postavljanja upita ministru Cikotiću nije ostvario uvid u mjerodavnu zakonsku regulativu,što bi svakako bilo poželjno – kaže Hofman.

M. Aš.

Hofman: Zakon jasan

Foto: Avaz


Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH Zorana Galića,, reagirao je danas na izjave državnog zastupnika u Parlamentu BiH Damira Arnauta, a povodom njegovih upita vezano za zakonske osnove za naplaćivanje novčanih kazni državljanima BiH putem Granične policije BIH koji prelaze našu granicu bez važećih putnih isprava.

Istaknuo bih, drevnu latinsku izrijeku da :“Nepoznavanje prava ne opravdava“ i dodao:

- Dakle dvojba zastupnika Arnauta glede zakonske osnove za naplaćivanje novčanih kazni državljanima BiH putem Granične policije BIH koji prelaze našu granicu bez važećih putnih isprava odnosno samo sa osobnom iskaznicom,proizilazi očigledno iz činjenice da gospodin Arnaut prije postavljanja upita ministru Cikotiću nije ostvario uvid u mjerodavnu zakonsku regulativu,što bi svakako bilo poželjno – kaže Hofman.

Nadalje je dodao:

- Da jeste vidio bi da je zakonski osnov za naplatu novčane kazne u ovom slučaju: čl.62. st.(1) točka a) Zakona o graničnoj kontroli a u vezi sa čl.7.st.(2) istog zakona kojim je propisano da se državna granica smije prelaziti sa ispravama propisanim za prelazak državne granice. Nastavno na prednje definiciju isprava propisanih za prelazak državne granice, gosp.Arnaut koji je bivši dugogodišnji BH diplomata, mogao je pronaći definiciju putne isprave u Zakonu o putnim ispravama BiH točnije u članku 4.predmetnog zakona kojim je kristalno jasno propisano što se ima smatrati putnom ispravom:

- Putne isprave za državljane BiH u smislu ovog Zakona su: pasoš, diplomatski pasoš, službeni pasoš, zajednički pasoš, putni list, pomorska, odnosno brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se, u skladu sa međunarodnim ugovorima, omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo.“

- Dakle osobnu iskaznicu BH državljani sukladno mjerodavnim zakonskim propisima mogu koristiti isključivo u slučaju kako je Zakonom o putnim ispravama BIH i propisano kada je to sukladno medjunarodnim ugovorima.

Sljedstveno tome BH državljani,kao što je manje ili više poznato,sa BH osobnom iskaznicom mogu prelaziti granicu BiH sa Srbijom i Crnom Gorom po načelu uzajamnosti – kaže Hofman.

NA VRH

Podijeli članak na