ANALIZA

Četvorke nema, šta dalje?

Je li bilo kupovine glasova vijećnika GV Sarajevo

Piše: D. Hadžović

26.3.2021

Bogićević: Povukao kandidaturu. Avaz

U februaru 2017. Abdulah Skaka iz SDA je na sjednici Gradskog vijeća izabran za novog gradonačelnika Sarajeva tijesnom većinom glasova 16 od 28 gradskih vijećnika, dok je njegova protukandidatkinja Sabina Ćudić imala 12 glasova. Iako SDA, sa svojim tadašnjim partnerima, nije imala u Vijeću natpolovičnu većinu, uspjeli su im „prijeći“ glasovi iz opozicije. Na kraju će se u onom čuvenom skandaloznom snimku bivši predsjednik Kadrovske komisije SDA Asim Sarajlić pohvaliti kako je upravo on svojom koruptivnom akcijom „sredio“ Skaki mjesto.

Historija se ponavlja

Nakon lokalnih izbora 2020. godine stranke četvorke su na izborima ostvarile uvjerljivu pobjedu. Većina u Gradskom vijeću bila je osigurana, Bogić Bogićević, možda najpopularniji građanin Sarajeva danas, na opće odobravanje, bio je potvrđen kao kandidat za gradonačelnika i čekala se samo sjednica na kojoj bi se njegova kandidatura formalizirala.

A onda, sjednica Gradskog vijeća i, umjesto rutinske procedure potvrđivanja vladavine nove većine - kuršlus. NiP je za predsjedavajućeg Gradskog vijeća odlučio nominirati Jasmina Ademovića, sina drugog čovjeka ove stranke Kemala Ademovića.

Četvorka se pred očima zbunjene javnosti raspala, lider NBL-a Ibrahim Hadžibajrić je, ogorčen što u raspodjeli pozicija u Kantonu nije dobio više, otkazao podršku svojim dojučerašnjim partnerima. Vijećnik Vedran Dodik iz Saveza za Stari Grad kandidirao je Srđana Srdića za predsjedavajućeg. Ukoliko bi Srdić bio izabran za predsjedavajućeg, Bogić Bogićević ne bi mogao biti gradonačelnik, jer obojica pripadaju istom konstitutivnom narodu.

Uglavnom, sjednica je prekinuta, od gotovog napravljena veresija, a budućnost novog rukovodstva Grada ostala nejasna. Bogić Bogićević, ne želeći da bude statista u stranačkom cirkusu glavnog grada, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika.

Ko je kriv

Lider NBL-a rekao je da će njegova stranka podržati Bogićevića, ali nikada Ademovića, te da su i bez njihovih glasova trebali imati većinu koju nisi osigurali.

Sekretar NS-a Nihad Uk i lider NiP-a Elmedin Konaković nemaju dileme da je SDA ponovo „kupovala“ zastupnike i da su, očito, u određenoj mjeri u tome i uspjeli.

- Imamo konkretne dokaze da su lično Skaka i Hadžibajrić zvali vijećnike NiP-a i SDP-a, imamo i poruke koje su slali, koje prelaze granicu lobiranja - naveo je Konaković.

Iz SDA, pak, poručuju da oni sa svim ovim optužbama nemaju veze, da četvorka spinuje i optužuje ih za vlastite probleme.

Istovremeno, NS, NiP i SDP zajednički poručuju da neće odustati od Bogićevića kao zajedničkog kandidata.

Kamo dalje, rođače

Izgleda da su i jedni i drugi, vjerovatno, u pravu. SDA, vjerovatno, jeste ponovo „lobirala“ prema određenim vijećnicima, kao što sada postaje izvjesno i da se četvorka raspala u Sarajevu i postala trojka i prije nego što je u pravom smislu uspjela i preuzeti vlast u Kantonu Sarajevo.

Bez obzira na to ko na kraju osigura većinu u Gradu, posljednji potresi u četvorci najavljuju da je neizvjesna i politička budućnost Sarajeva, ali i kompletne opozicione scene. Naime, umjesto velike i ujedinjene opozicije protiv SDA, sada sve kombinatorike i karte na stolu ponovo ostaju otvorene. A zna se ko iz takve situacije, kao i svaki put do sada, na kraju izvlači najveću korist - Stranka demokratske akcije.

Podrška građana: Bogićeviću, ti si naš gradonačelnik

Na ulicama Sarajeva jučer su se pojavili plakati na kojima se nalazi slika Bogića Bogićevića uz komentar “Ti si naš gradonačelnik”. U potpisu su “Građani Sarajeva”. Plakati podrške Bogićeviću su postavljeni na najprometnijim sarajevskim raskrsnicama i stajalištima javnog gradskog prijevoza.

Također, jučer ujutro napravljena je Facebook grupa “Hoćemo da Bogić Bogićević bude gradonačelnik”, koja je sinoć imala skoro 20.000 članova. Građani su za sutra najavili protestnu vožnju u znak podrške Bogićeviću.

Danas nastavak sjednice

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva koja je održavana rekjučer na saziv predsjedavajućeg ovog vijeća Igora Gavrića, usred čega je prekinuta zbog sumnjivog glasanja i jer nije bilo kvoruma, nastavit će se danas s početkom u 10 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.