POTOČARI

Osamnaest godina od prve dženaze u Memorijalnom centru

Do sada je u ovom kompleksu u 18 dženaza ukopano 6.610 žrtava

Piše: S. Smajlović

31.3.2021

S današnjeg obilježavanja u Memorijalnom centru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Memorijalnom centru Potočari danas je uz pridražavanje svih epidemioloških mjera, obilježena 18. godišnjica prve kolektivne dženaze. 

Tada je, 31. marta 2003. godine, u prisustvu velikog broja preživjelih žrtava genocida, građana iz cijele BiH i svijeta te međunarodnih predstavnika, obavljen i ukop prvih 600 identificiranih bošnjačkih žrtava genocida iz jula 1995. godine u Srebrenici.


Tri dženaze

Iste godine obavljene su još dvije dženaze i ukop još 389 žrtava genocida. Na drugoj dženazi, 11. jula ukopano je 107, a 20. septembra te godine kada je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) zvanično otvorio Memorijalni centar, ukopane su još 282 identificirane žrtve.

Ograničen broj predstavnika udruženja preživjelih žrtava genocida, predstavnika Općine Srebrenica i političkih partija iz BiH, učenjem tevhida u musali memorijala, polaganjem cvijeća, i odavanjem počasti svim žrtvama, podsjetili su se kada je prije 18 godina ukopano prvih 600 žrtava genocida.

- Do sada je u ovom kompleksu u 18 dženaza ukopano 6.610 žrtava. U toku su pripreme za devetnaestu dženazu 11. jula. Uskoro će biti postavljeni nišani na 71 mezar iz 2017. i 35 mezara iz prošle godine - istakao je.

Negiranje genocida

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Upravnog odbora Memeorijalnog centra Šefket Hafizović, između ostalog, kazao je da nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo tokom agresije na BiH. Uvijek ćemo se sjećati i odavati počast svim žrtvama i učiti mlađe generacije o onome šta se dogodilo.

- Nije civilizirano osporavati zločin i negirati genocid dokazan međunarodnim sudom. Skrivanje zločina, masovnih grobnica, nepoštivanja prava svih građana ne vodi pomirenju. Nažalost, nakon više od dvije decenije još uvijek se traga za oko 1.500 žrtava, jer oni koji su počinili zločin i negiraju genocid, još uvijek osporavaju državu BiH, veličaju zločince, skrivaju masovne grobnice - naglasio je Hafizović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.