NOVA RASPRAVA

Dodik uslovljava: Upitno održavanje Općih izbora, Borenović mu odgovorio

Neće se desiti promjena izbornog zakonodavstva, dok se ne promijeni ovaj CIK, rekao je Dodik

A. K.

10.4.2021

Borenović: Prijete bojkotom izbora, jer su svjesni da će biti pošteni i legalni izbori. Ilustracija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovio je navode kako sastav Centralne izborne komisije mora doživjeti promjene te da će u suprotnom, Opći izbori u BiH biti upitni.

- Mi smo ranije rekli, ukoliko ovaj sastav CIK-a ostane Opći izbori iduće godine bit će upitni i veoma će se teško održati. Mi, naravno, imamo i plan za rigorozno postupanje, ali i vjerujemo da možemo da održimo i dijalog - rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

Naveo je da nema zemlje na svijetu, pogotovo višestranačke parlamentarne demokratije u kojoj izborni subjekat, a to su političke partije, i oni koji su zainteresovani za izborni proces, ne učestvuju u dogovoru o tome, a ovdje u tome, kako je rekao, učestvuju američka, britanska i druge ambasade.

- Neće se desiti promjena izbornog zakonodavstva, dok se ne promijeni ovaj CIK. Kad se promijeni ovaj CIK i dođemo do novih izbornih uslova, onda se mogu održati kvalitetni izbori - poručio je Dodik.

Strah od izbora

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović oglasio se nakon Dodikovih izjava i poručiokako bi pojedinci prešli sve procedure za promjenu članova CIK-a, samo zato što ih ne vole.

- Stara diktatorska poslovica da nije važno ko glasa, važno je ko broji glasove, dobila puno značenje u izjavama onih koji bi prešli sve procedure za promjenu članova Centralne izborne komisije, samo zato što ih ne vole, odnosno rade na tome sprječavanje izborne krađe koja omogućava nekim strankama i njihovim liderima da prežive na vlasti - rekao je Borenović.

Također, naglasio je kako je očigledno da se pojedinci na vlasti boje izbora koji će se u Bosni i Hercegovini održati naredne godine.

- Traže izgovore u Centralnoj izbornoj komisiji, čine sve da ne donesu nove Izborni zakon, pa prijete bojkotom izbora, jer su svjesni da će biti pošteni i legalni izbori, broj njihovih glasova bit će neusporedivo manji i pokazat će se koliko ih je, a u prethodnim izbornim procesima krali su i manipulisali voljom građana - naglasio je Borenović.

Ništa od prijetnji

Na kraju, poručio je kako se nada da su prijetnje o povlačenju sa izbora prazne.

- To već jeste pokazali su se na ponovljenim izborima u Doboju, gdje su uz sve trikove na izborima inženjering koji su uspjeli koristiti, razotkrio je razmjere krađe koju su počinili ranije. Iskreno se nadam da su prijetnje prazne i da se neće povući iz izborne trke, pa pobjeda nad njima biće još slađa - zaključuje Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.