LIDER SDS-A

Šarović: Šmit je uputio pomirujuće poruke

On je istakao da je Valentin Incko (Inzko) Šmitu ostavio teret koji u ovom trenutku izgleda nesavladiv, kao i veliku političku krizu

Mirko Šarović. Avaz

Piše: Fu. M.

1.8.2021

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je neadekvatna upotreba riječi "saradnja" kada je riječ o Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) i da će od njegovih prvih poteza zavisiti odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH.

On je istakao da je Valentin Incko (Inzko) Šmitu ostavio teret koji u ovom trenutku izgleda nesavladiv, kao i veliku političku krizu u zemlji sa neizvjesnim perspektivama i potencijalom da se produbi, saopćeno je iz SDS-a.

- Šmit treba da bude upoznat sa javnom pozicijom relevantnih političkih predstavnika iz RS-a spram nametnute odluke Incka kao i o našem neprihvatanju korištenja Bonskih ovlaštenja, što je potpuno jasno i izvjesno - naglasio je Šarović.

On je ocijenio da će stvari biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana i sedmica kada se objelodane sve Šmitove namjere.

Šarović je naveo da je Šmit već uputio prve poruke koje su "više pomirujuće nego oštre", ali bez nagovještaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti.

- Upravo od tog njegovog kursa i prvih poteza će zavisiti naš odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH uvažavajući činjenicu da dolazi kao predstavnik ozbiljne zemlje kao što je Njemačka - poručio je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.