PORUKE

Porfirije oduševljen Sarajevom: Moje srce je ispunjeno istinskom radošću

Uputio i kritike onima koji potiču podjele među ljudima u BiH

Porfirije glavni grad BiH nazvao predivnim i otvorenim gradom. Avaz

Piše: E. H.

16.10.2021

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je danas u Sarajevo, a ovom prilikom glavni grad Bosne i Hercegovine nazvao je „predivnim“ i „otvorenim gradom“.

Međutim, uzimajući u obzir ranije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika on se baš i ne bi složio s patrijarhom SPC.


Posjeta Porfirija dolazi u vrlo zanimljivom političkom trenutku

Naime, posjeta Porfirija dolazi u vrlo zanimljivom političkom trenutku, koji brojni analitičari nazivaju najgorom krizom od potpisivanja Dejtona.

Porfirije je tokom susretu s vjernicima u sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice istakao kako su bogatstvo različitosti koje čine Sarajevo.

- Moje je srce ispunjeno istinskom radošću… što sam u ovom, opet moram reći, predivnom gradu Sarajevu, u ovoj zemlji i na ovim prostorima, u gradu koji je optočen planinama i kao da je zarobljen u njima i zatvoren u sebe, a zapravo od svog nastanka veoma širokogrudan grad, otvoren na sve četiri strane svijeta, u kojega su dolazili ljudi iz različitih krajeva i s različitim iskustvima, donosili darove u njega, a isto tako obogaćeni iz njega odlazili - kazao je Porfirije i dodao kako su u Sarajevu živjeli narodi koji vjeruju u istoga boga, iako mu se mole na različite načine.

Ovom prilikom Porfirije je uputio i kritike onima koji potiču podjele među ljudima u BiH.


Građani nakon svakog promašaja i pada razumjeli da ipak trebaju jedni druge

Posebno je naglasio da je historija naučila da su građani nakon svakog promašaja i pada razumjeli da ipak trebaju jedni druge i da trebaju zajedno koračati dalje.

Podsjećamo, Milorad Dodik bezbroj puta je poručio da Sarajevo za RS nije glavni grad.

- Sarajevo nije naš grad. To nije naš grad. Mi nemamo nikakvu aspiraciju na Sarajevo, volio bih da nikada ne moram ići tamo, pa čak ni iz turističkih razloga – poručio je ne tako davno Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.