POSJETA AMBASADORA

Puljić: Do danas nije uspostavljen mir utemeljen na pravdi

Kardinal Puljić je zahvalio japanskom ambasadoru Itu na posjetu i otvorenosti za saradnju

Fu. M.

Kardinal Puljić sa japanskim ambasadorom

Foto: Agencije


Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić primio je danas nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu japanskog ambasadora u BiH Makota Itu.

Kako se navodi, u otvorenom razgovoru kardinal Puljić je zahvalio japanskom ambasadoru Itu na posjetu i otvorenosti za saradnju. Ukratko ga je upoznao s historijom Bosne i Hercegovine i s aktualnim položajem katolika koji su u ogromnoj većini Hrvati.

Podsjetio je da je Vrhbosanska nadbiskupija prije nedavnog rata imala više od 500.000 vjernika i da je njihov broj u ratu i nakon njega opao na oko 180.000 što je jako veliki pad u odnosu na ukupan broj katolika u BiH.

Kardinal Puljić kazao je kako je Bosna i Hercegovina specifična zemlja i po tome što se velikim dijelom poklapaju vjerska i nacionalna pripadnost.

Dodao je i da se etnička slika BiH velikim dijelom promijenila posebno tokom nedavnog rata kada je veliki dio stanovnika prognan i otišao u izbjeglištvo ili je napustio ovu zemlju u poraću radi nemogućnosti zaposlenja i trajnih političkih napetosti.

Istaknuo je da je Dejtonskim sporazumom zaustavljen rat, ali da do danas nije uspostavljen mir utemeljen na pravdi i jednakopravnosti. Spomenuo je da je danas situacija i politički i pravno vrlo složena što za posljedicu ima odlazak posebno mladih ljudi s njihovih ognjišta jer ne vide budućnost u ovoj zemlji, prenosi KTA.

NA VRH

Podijeli članak na