SARAJEVO

Raspadanje dinosaurusa od ćumura je zamišljeno projektom

Istakli su i to da svako ko poznaje skulpture, zna da se one trajne izrađuju isključivo u bronzi i kamenu

Skulptura od ćumura. Avaz

Fu. M.

1.11.2021

Skulptura dinosaurusa od ćumura koja je prije nekoliko dana postavljena ispred Historijskog muzeja u Sarajevu počela se postepeno raspadati što je zapravo bilo i zamišljeno projektom.

Iako je na prvi pogled izgledalo da je ovu skulpturu neko namjerno oštetio, njeni autori pojasnili da je poenta bila da se njenim postepenim krunjenjem pošalje simbolična poruka raspadanja i nestajanja.

- Koristili smo prirodni materijal koji bi mogao biti performativnog karaktera i kako bi se desilo upravo ovo što se dešava. Kako vrijeme bude odmicalo trudit ćemo se da samo bijele dijelove korigujemo bojom zbog estetike, ali komadi koji otpadaju nisu sporni - naveli su autori za N1.

Istakli su i to da svako ko poznaje skulpture, zna da se one trajne izrađuju isključivo u bronzi i kamenu (granit, mermer, bihacit).

- Savremena skulptura je predviđena za ideje koje odudaraju od klasicizma. Trenutno je u svijetu aktuelan trend skulptura koje nestaju, tope se, raspadaju se. Trudili smo se slijediti trend . dodali su.

Postavka će ispred muzeja biti do kraja mjeseca, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.