ZASTUPNIK U NSRS

Vukanović: Samo Vučić može da obuzda Dodika

Vučić ima ogroman uticaj na Dodika jer ga se lider SNSD jako plaši, rekao je Vukanović

Nebojša Vukanović sinoć u Banjoj Luci. Facebook

Fu. M.

8.11.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliki uticaj na člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD, Milorada Dodika, i jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, koji ima ugled i uticaj koji ga može obuzdati da ne srlja i ne vuče u potpunu propast narod Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, posljednji Dodikovi potezi, koji idu u pravcu da RS izglasa vraćanje svih nadležnosti koje su u protekle dvije decenije prenesene na nivo BiH, nisu ništa drugo već poigravanje sa opstankom Republike Srpske.

- Ovo je nacionalno pitanje poigravanja opstankom naroda i Republike Srpske, a ne neko političko pitanje. Zabrinut sam za posljedice opasnih avantura i suicidnih političkih igrica Milorada Dodika, koji pokazuje spremnost da stavi na kocku i žrtvuje RS zbog ličnih političkih interesa. Nesporno je da Vučić ima veliki uticaj na Dodika, i da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji ima ugled i uticaj koji ga može obuzdati da ne srlja i ne vuče u potpunu propast narod - rekao je Vukanović za Srpskainfo.

Kriminal i zloupotrebe

- Zbog toga sam uputio otvoreno pismo, bolje reći apel, koji je izazvao tako puno reakcija i pažnje u narodu. Situacija u Republici Srpskoj i BiH postala je dramatična nakon Dodikove najave da će povući jednostrane poteze, kockati se i narušavati Dejton, ukinuti Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, što bi moglo isprovocitati i dovesti do intervencije međunarodne zajednice, koja je uvijek protiv Republike Srpske i srpskog naroda. Na taj način bi se uništila široka autonomija i položaj Republike Srpske, koja je plaćena prevelikom cijenom – preko 25.000 žrtava i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Niko nema pravo da se s tim kocka - rekao je. 

Vučić ima ogroman uticaj na Dodika jer ga se lider SNSD jako plaši, još od 2012. godine kada je, na završnom predizbornom skupu Borisa Tadića, nazivao Nikolića i Vučića političkim pobačajima, rekao je.

-  Svjestan je da ga Vučić može uništiti za sedam dana ako bi se od njega javno distancirao i ako bi mediji u Srbiji počeli da pišu o Dodikovom kriminalu, zloupotrebama, vilama, pranju novca. Zbog toga se Dodik ponaša ponizno i snishodljivo prema predsjedniku Srbije. Intimno, u sebi, siguran sam, prezire Vučića, ali to ne smije javno da pokaže - kazao je Vukanović. 

Dodik je pijun

Istakao je da se Vučić zalaže za poštovanje Dejtona i uređenje BiH.

-  Ali smatrao sam da je sada važno da se stav ponovi kako bi se razriješile nedoumice. Republici Srpskoj su oduzete brojne nadležnosti, uglavnom pod pritiskom velikih zapadnih sila, prije svega Velike Britanije, čiji nas je visoki predstavnik Pedi Ešdaun iskasapio. Nas, Srbe, Englezi tradicionalno posmatraju kao male Ruse na Balkanu, i to je nastavak njihove politike - kazao je.

Vlast SNSD i Milorad Dodik su opustošili Republiku Srpsku, rekao je.

- Mnogi u Srbiji pogrešno misle da je Milorad Dodik neki veliki Srbin i patriota koji brani Republiku Srpsku od nekakvih nasrtaja Bošnjaka i Federacije BiH, tobože prkosi strancima i međunarodnoj zajednici, otcjepljuje se, bori i strada za Srbe sa ove strane Drine, a u stvarnosti je sve suprotno. Dodik je pijun u rukama moćnika, koji mu tolerišu kriminal, korupciju, kontaminaciju prostora i stalno podizanje tenzija, jer im odgovora njegova destruktivna politika razaranja Republike Srpske i pretvaranja u praznu ljušturu - kazao je Vukanović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.