VIJESTI.BA

Nova inicijativa DF-a za smjenu Novalića: Populizam ili pravljenje haosa u FBiH

Dakle, ukoliko je inicijativa za smjenu iskrena onda to samo pokazuje da, osim brige za prava rudara, Sindikat rudnika vodi i više brige za aktuelni politički momenat za razliku od Komšićevog DF-a koji iskazuje brigu samo za svog direktora

IZ DF-a pozvali rudare na okupljanje pred federalni Parlament. vijesti.ba

Vijesti.ba

28.11.2021

Klub Demokratske fronte u Parlamentu FBiH danas se oglasio povodom aktuelnih problema sa rudnicima i pravima rudara u FBiH, piše portal "Vijesti.ba".



IZ DF-a pozivaju rudare pred federalni Parlament

DF je, ponavljajući riječi svog lidera Željaka Komšića, najavio inicijativu za smjenu resornog ministra Nermina Džindića, direktora Elektroprivrede Admira Andelije i premijera FBiH Fadila Novalića. Vjerovatno su i u DF-u svjesni da ovakav zahtjev iz brojnih razloga nije moguće provesti, pa bi se njihova inicijativa mogla podvesti pod čisti populizam u funkciji zaštite direktora Andelije.

Ukoliko će iz DF-a tvrditi da nije u pitanju populizam već opravdana inicijativa, onda se radi o pokušaju ove stranke da kroz smjenu premijera Novalića napravi potpuni haos, upravo onakav kakav odgovara onima koji slabe državu BiH. U svrhu haosa i pritiska iz DF-a pozivaju rudare da se okupe pred federalnim Parlamentom tokom sjednica na kojoj će zatražiti smjene.

Smjena Novalića

Smjena Fadila Novalića značila bi da Federacija nema izvršnu vlast, a za formiranje nove u toj bi situaciji trebalo udovoljiti Draganu Čoviću za izmjenu Izbornog zakona BiH po njegovom ukusu, koji je suprotan ciljevima Komšića i DF-a. Takav bi scenarij, naime, bio samo dodatni pritisak na probosanske snage da naprave ustupke Čoviću, jer bi im bio nametnut izbor između potpunog kolapsa Federacije i ispunjavanja želja HDZ-a.

Prije toga bi Novalićevom smjenom bila uklonjena i posljednja smetnja koja stoji između HDZ-a i preuzimanja kormila Vlade Federacije BiH i vjerovatno “mostarizacije” cijele Federacije.

Dakle, ukoliko je inicijativa za smjenu iskrena onda to samo pokazuje da, osim brige za prava rudara, Sindikat rudnika vodi i više brige za aktuelni politički momenat za razliku od Komšićevog DF-a koji iskazuje brigu samo za svog direktora, piše portal "Vijesti.ba".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.