SAOPĆENJE

Kantonalno tužilaštvo TK uvažava demanti "Elektroprivrede BiH"

Elektroprivreda BiH nije uplatila bilo kakva sredstva ovoj zaštitarskoj agenciji, nego su ta sredstva isplaćena sa računa RMU Đurđevik

Kantonalno tužilaštvo TK uvažava demanti "Elektroprivrede BiH". Arhiv

N. Aj.

2.12.2021

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona uvažava demanti koji je medijima i javnosti uputilo Javno preduzeće Elektroprivreda BiH, a vezano za saopćenje za javnost Tužilaštva koje je objavljeno 1. decembra o potvrđenoj optužnici protiv Abdulaha Zukića i Samira Suljića.

U saopćenju Tužilaštva, u dijelu o kojem se opisuje treća tačka optužnice, bez bilo kakve namjere da se naruši poslovni ugled i kredibilitet JP Elektroprivreda BiH, dakle nenamjerno, navedeno je da je ovo javno preduzeće uplatilo jednoj zaštitarskoj agenciji sredstva u iznosu od 200.000 KM na ime nenaplaćenih potraživanja od RMU Đurđevik, a da su iz tih sredstava optuženi Suljić i Zukić uzeli mito u iznosu od 30.000 KM.

JP Elektroprivreda BiH nije uplatila bilo kakva sredstva ovoj zaštitarskoj agenciji, nego su ta sredstva isplaćena sa računa RMU Đurđevik.

Podsjećamo, optužnicom se bivši ministar u Vladi TK i trenutno savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić tereti za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a v.d direktor RMU Đurđevik Samir Suljić za produženo krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi.

 - Uvažavajući demant JP Elektoprivreda BiH, navodimo da u trećoj tački optužnice postoji osnovana sumnja da su Suljić i Zukić, od maja do početka jula ove godine, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge RMU Đurđevik i kojoj je rudnik dugovao 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu stvarajući privid da će posredovati i uticati da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Dakle, u junu ove godine sa računa RMU Đurđevik, a ne sa računa JP Elektroprivreda BiH, ovoj zaštitarskoj agenciji je isplaćeno potraživanje prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, te je u vozilu direktora ove zaštitarske agencije 2. jula ove godine Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Suljića i Zukića lišili slobode - saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.