FELJTON (IV DIO)

BiH u očima CIA-e: SAD su Tuđmanu prijetile sankcijama zbog BiH

Samo mjesec prije stvaranja Federacije u Vašingtonu se razgovaralo o sankcijama protiv Hrvatske

Tuđman: Popustio pod pritiskom. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

19.6.2022

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je 2013. godine nekad tajne i povjerljive dokumente koji se tiču rata u Bosni i Hercegovini. 

U prošlom dijelu feljtona govorili smo o potpisivanju Vašingtonskog sporazuma i pritisku koji je Tuđman morao izvršiti na rukovodstvo bh. Hrvata te smijeniti predsjednika “Herceg-Bosne” Matu Bobana kako bi do sporazuma došlo. Danas analiziramo dokumente iz 1993. koji govore o pritiscima koje su SAD morale izvršiti kako bi Tuđman pristao da postigne primirje i napravi savez s Bosnom i Hercegovinom.


Prekidanja rata

SAD su Hrvatskoj 1993. godine zaprijetile sankcijama ukoliko Hrvati iz BiH ne prekinu hrvatsko-bošnjački rat i umjesto toga ne naprave savez s Bošnjacima protiv srpskih snaga, stoji u jednom od 300 dokumenata CIA-e s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti.

Na sastanku direktora vašingtonske administracije, održanom 2. avgusta 1993. godine, raspravljano je o izvještajima da hrvatske i srpske snage sve češće dejstvuju zajedno protiv muslimana.

- Najznačajnije pitanje raspravljano na ovom sastanku je razmatranje odluke da li uvesti sankcije Hrvatskoj i na taj način je natjerati da obustavi saradnju sa Srbima u centralnoj Bosni i nastavi saradnju s muslimanima - stoji u zapisniku sa sjednice.

Istaknuto je da su direktori bili podijeljeni o ovom pitanju, jer je dio želio efikasno uvođenje brzih multilateralnih sankcija, dok je dio upozoravao da bi sankcije ugrozile sporazum u Ženevi u vezi s muslimanskim izbjeglicama u Hrvatskoj.

- Ova zabrinutost je uzeta u obzir, ali zagovornici sankcija su odnijeli pobjedu. Donesena je odluka da se odmah krene sa značajnim ekonomskim sankcijama i da se pošalje demarš u Zagreb - stoji u dokumentu.

Zanimljivo je spomenuti i kako se u jednom od CIA-inih dokumenata navodi da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u novembru 1994. insistirao na stvaranju zajedničke hrvatsko-bosanske armije, kao garancije da Bošnjaci neće raskinuti federaciju i okrenuti se protiv Hrvata u BiH.

Samo mjesec prije stvaranja Federacije u Vašingtonu se razgovaralo o sankcijama protiv Hrvatske. Prema zapisniku sa sjednice direktora od 14. februara 1994., Leon Furt (Furth), savjetnik za sigurnost američkog potpredsjednika Ala Gora (Gore), govori da bi sankcije protiv Hrvatske trebale biti u što blažoj formi.

- Furt je istakao da treba razmotriti i čitav spektar sankcija koje bi mogle biti implementirane protiv Hrvatske. Sendi Berger (Sandy), Klintonov (Clinton) savjetnik za sigurnost, zamolio je Furta da napiše memorandum o mjerama koje bi se mogle poduzeti protiv Hrvatske - stoji u dokumentu.


Jak animozitet

Nekoliko mjeseci kasnije, u dokumentu od 17. novembra, u Vašingtonu se razmatra kako pospješiti doturanje teškog oružja Armiji RBiH. Istaknuto je da je Hrvatska kolebljiva u dopuštanju prolaska teškog oružja za Bošnjake kroz njenu teritoriju, jer strahuju da bi se Bošnjaci mogli okrenuti protiv Hrvata.

- Hrvatska će i dalje biti kolebljiva da dozvoli dostavljanje teškog oružja u BiH ako ne bude napretka u implementaciji dogovora o muslimansko-hrvatskoj federaciji, a posebno u dijelu o stvaranju zajedničke muslimansko-hrvatske vojske - navedeno je u dokumentu.

Dokument od 26. jula pak vrlo detaljno opisuje stanje u Federaciji, kao i mjere ekonomske pomoći oživljavanju privrede i popravljanju infrastrukture. Autori su upozorili da, osim najvišeg rukovodstva Hrvata i Bošnjaka, na terenu i dalje postoji jak animozitet, zbog čega se izražava zabrinutost može li Federacija preživjeti.

- Opstanak FBiH je ključ u očuvanju muslimansko-hrvatske saradnje i time je garancija za trajni mir koji bi sačuvao BiH kao jedinstvenu državu koja bi povezala Federaciju sa srpskim zajednicama - navedeno je.

U dokumentima iz ljeta 1995., više od godinu nakon formiranja Federacije, navedeno je kako se jasno vidi da animoziteti i nepovjerenje među Bošnjacima i Hrvatima nisu nestali, a da je jedino što ih drži na okupu rat protiv srpske strane.


Ekspanzija Hrvatske


U izvještaju CIA-e od 1. jula 1993. navodi se kako je Tuđman pod konstantnim pritiskom "hercegovačkog lobija". Kako je navedeno, radi se o neformalnoj grupi pobornika tvrde linije iz zapadne Hercegovine, čiji utjecaj nad Tuđmanom i nad HDZ-om stalno raste.

- Hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak i drugi Hercegovci drže ključne pozicije u Vladi i Parlamentu i imaju direktan pristup Tuđmanu. Oni se zalažu za teritorijalnu ekspanziju Hrvatske ka Hercegovini, uz upotrebu vojne sile, ako je potrebno - istaknuto je u dokumentu.


Hrvati protiv priključenja

Građani Hrvatske nisu zagrijani za ideju priključenja dijelova BiH Hrvatskoj, navodi CIA.

- Različiti izvještaji ukazuju na to da Hrvati ne žele priključenje muslimanske teritorije Hrvatskoj, nego bi radije vidjeli relativno etnički homogenu teritoriju. Mogli bi čak biti protiv priključenja hrvatskog dijela BiH, s obzirom na to da je u Hrvatskoj uvriježeno mišljenje da je to ekonomski i kulturno zaostala sredina - stoji u izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.